Klimaat en weer in Noorwegen

Samenvatting Artikel

Klimaat en weer in Noorwegen feature image 01

Het weer in Noorwegen wordt door veel mensen als zeer aangenaam ervaren, omdat extreem warme of koude temperaturen tijdens de zomermaanden maar zelden voorkomen. In tegenstelling tot andere Scandinavische landen zoals Zweden en Finland.

Noorwegen staat grotendeels onder directe invloed van de Golfstroom, die in elk geval aan de kust ook in de herfst, winter en lente voor relatief milde weersomstandigheden zorgt. Niet voor niets geldt Noorwegen als het noordelijkste land ter wereld met ijsvrije kustwateren. Het weer en klimaat in Noorwegen is niet te vergelijken met de omstandigheden in het midden en zuiden van Europa. Dat hoeft ook helemaal niet. Wie denkt dat het in het hoge noorden alleen koud, winderig en regenachtig is, vergist zich echter.

In de zomer kan de temperatuur in het hele land oplopen tot ruim boven de 25°C en kunnen er weken voorbijgaan zonder noemenswaardige neerslag. En wat bijzonder aantrekkelijk is: van eind mei tot begin augustus staat de zon in het noorden van Noorwegen – boven de Lofoten – bijna 24 uur lang aan de hemel. Zelfs in het zuiden wordt het in deze periode niet echt donker.

De vele aantrekkelijke seizoenen van Noorwegen

We kennen in ons land vier seizoenen. Maar wist je dat Noorwegen er veel meer heeft? De meeste vakantiegangers die Noorwegen aandoen gaan in de zomer of de winter. Logisch, want dat zijn ook prachtige periodes met middernachtzon en in de winter noorderlicht en massa’s sneeuw. Maar tussen deze twee seizoenen liggen lange periodes waarin ook veel te doen, te zien en te beleven valt in het langgerekte Noorse land.

Na onze winter

Het begint al na onze winter, waar het wintergevoel bij ons ophoudt als de maand maart begonnen is. In Noorwegen zitten ze dan nog volop in de winter, zoals zij zelf aanduiden: voorjaarswinter. En laat dat nou net het mooiste deel van de winter zijn. De dagen worden lekker lang, de zon heeft meer kracht. Het is winter, maar met veel trekken van het voorjaar. In een hytte met houtkachel of goed geïsoleerde camper is het goed vertoeven dan. Dus voor de kampeerder is ook die periode aantrekkelijk. Wie wil kan nog langlaufen, sneeuwschoenwandelen of natuurlijk alpineskiën. Dat kan trouwens het hele jaar door, want als de winterpistes eind april sluiten, gaan begin mei de zomerpistes open.

Overigens is mei ook zo’n mooie periode. De bergpassen kunnen nog wel vol sneeuw liggen tot ver in juni, maar op andere plaatsen zijn er best wel voorjaarstekenen op te vangen. Juist de ontluikende natuur is in Noorwegen een groot feest. Geen wonder ook dat het op de nationale feestdag op 17 mei eigenlijk dubbel feest is. Langzaam de zomer zien beginnen is een zeer bijzondere ervaring.

Zomer

Die zomer kan zich op verschillende manieren manifesteren: in de natuur, maar ook in de fruitboomgaarden in het Hardangergebied, niet ver van Bergen. De Noorse componist Edvard Grieg bleef ook niet stil zitten in zijn villa in Bergen en trok de Hardangerfjord in. Elk jaar eind mei/begin juni is er ook een Griegfestival in zijn favoriete regio aan de fjord.

Het voorjaar is bijzonder, maar voor de kampeerder is de nazomer augustus/september ook een mooie periode. Langzaam de verkleuring meemaken van de bossen, maar ook de berghellingen fel rood/geel zien verkleuren, is een fantastische ervaring. En misschien wil je wel mee op muskusossensafari in de bergen bij Dovre. Zit je in herfstig Noorwegen, dan kun je zomaar meemaken dat de bergtoppen wit worden. Op één dag kun je dan het gevoel hebben in meer seizoenen tegelijk te zijn. Dat klopt: Noorwegen kijkt niet op een seizoentje meer of minder. Denk wel aan een lekker dikke trui, windjack en muts, want ook de Noren zijn altijd berekend op alle soorten weer.

Veel vakantiegangers komen in de zomer of winter, maar tussen deze twee periodes zijn er ook lange periodes waarin er genoeg te doen is. Steeds meer campings hebben ook faciliteiten voor andere seizoenen dan het hoogseizoen alleen. Er zijn veel huisjes, hytter, maar ook mogelijkheden voor de camper buiten het hoogseizoen om te genieten van Noorwegen.

Benieuwd naar verschillende campings in Noorwegen? Lees snel verder.