Wintercamping

Samenvatting Artikel

Wintercamping – veel plezier feature image 01

Op wintercampings vind je niet alleen ervaren kampeerders, maar ook mensen die voor het eerst de winterse kampeerervaring willen ontdekken. Van gezellige kampvuurtjes tot warme glühwein, wintercampings zijn dé plek om het beste uit de winter te halen en nieuwe avonturen te beleven. Een wintercamping is ontzettend leuk! Als je beschikt over een caravan of camper die weer- en winter bestendig is, natuurlijk.

Noorse wintercamping – Lillehammer

Het spreekt voor zich dat jouw voertuig moet beschikken over winterbanden en dat je ook sneeuwkettingen meeneemt. Sinds de Olympische Winterspelen van 1994, die plaatvonden in Lillehammer, weet iedereen dat Noorwegen een perfecte bestemming is voor wintersporters. Van februari tot en met april zijn de omstandigheden vaak uitstekend. November, december en januari zijn toch wat minder interessant, enerzijds vanwege de korte(re) dagen en anderzijds vanwege de kou. Kamperen in de winter is een bijzondere ervaring. Het wordt echter voornamelijk door Noren zelf gedaan. Het zal je verbazen hoeveel campings er in de wintermaanden open zijn.

Winteractiviteiten

De meeste wintercampings hebben vaak ook een sauna. Aan de hand van het motto ‘de camper uit en de latten onder’ kun je als kampeerder volop activiteiten ondernemen. Sporten zoals langlaufen, skiën, snowboarden, schansspringen en biatlon worden internationaal vaak gedomineerd door de Noorse atleten. Wintersporten zijn in Noorwegen namelijk veel meer dan een leuke bezigheid of hobby; het is een van de belangrijkste tradities van het land.

In grote delen van het land zijn de omstandigheden voor wintersport ideaal. Overal vind je ski- en langlaufpistes, er zijn uitstekende skiliften en de skiverhuurbedrijven van een hoge standaard. Het mooiste is nog dat de wintersportgebieden niet erg druk zijn. Het seizoen begint meestal in november (in Noord-Noorwegen al eind oktober) en duurt tot in mei. Daarmee valt het einde van het wintersportseizoen samen met het begin van het kampeerseizoen. Wie ook in de zomer wil genieten van sneeuw, kan hiervoor eveneens in Noorwegen terecht. In verschillende gletsjergebieden is het mogelijk gedurende het hele jaar te skiën, bijvoorbeeld op de gletsjers Jostedalsbreen, Juvbreen en Folgefonna. Vanaf de pistes daar heb je een prachtig uitzicht over het omliggende berglandschap. Goed bereikbare wintersportgebieden met uitstekende kampeermogelijkheden vind je onder andere in Telemark, Oslo en de streek rond Lillehammer.

Kamperen in Noorwegen

Noorwegen is de perfecte plek voor jouw wintercamping vooral in de streek rond Lillehammer van november tot mei valt hier genoeg te beleven. Gedurende de wintermaanden zijn er meer dan genoeg campings open, daarnaast zijn er genoeg winteractiviteiten die je hier kunt uitoefenen zoals langlaufen, skiën, snowboarden, schansspringen en biatlon. Een wintercamping moet je zeker geprobeerd hebben, Noorwegen is hiervoor jou beste optie.