Praktische tips

Samenvatting Artikel

Praktische tips feature image 01

Een spontane kampeervakantie in Noorwegen zonder een speciale voorbereiding is altijd mogelijk. Het andere uiterste is dat je alles tot in het kleinste detail plant. Uiteraard is er ook een tussenweg. Veel mensen die Noorwegen als vakantiebestemming kiezen, hebben het land al eerder bezocht. Daardoor weten ze ongeveer hoe ze zich moeten voorbereiden, wat ze in elk geval moeten meenemen en wat ze in Noorwegen te wachten staat. Als je echter geen (of weinig) ervaring met Noorwegen hebt, komen de onderstaande praktische en handige tips wellicht van pas.

Heenreis

Je kunt op veel manieren naar Noorwegen reizen: met de auto, caravan, bus, trein, het vliegtuig of per schip – alles is mogelijk. Kampeerliefhebbers geven vaak de voorkeur aan een van de vele comfortabele veerboten. De meeste veerboten naar Noorwegen vertrekken uit Deense havens, voornamelijk uit Hirtshals. Fjord Line vaart van daaruit naar meerdere bestemmingen. Als je naar het oosten of midden van Noorwegen wilt, eventueel met een bezoek aan hoofdstad Oslo, kan je de lijn Hirtshals – Langesund nemen. Voor het zuiden van Noorwegen is de verbinding met Kristiansand ideaal. Met de HSC Fjord Cat ben je er in slechts 2 uur en 15 minuten, waarmee het de snelste oversteek is naar Kristiansand. Verder zijn de veerdiensten naar Stavanger en Bergen perfect voor toeristen die op een comfortabele manier naar het westen van Noorwegen willen reizen.

Activiteiten

Veel mensen brengen hun vakantie graag in Noorwegen door omdat ze zich dan zo verbonden voelen met de natuur. Juist daarom is kamperen in Noorwegen populair. Natuurlijk kun je gewoon naar Noorwegen reizen om te genieten van de ontspanning en de rust. Als je echter iets meer wilt beleven, heeft het hoge noorden een groot aantal aantrekkelijke recreatieve activiteiten te bieden. Er is zelfs zo veel te doen dat u wel eens het overzicht zou kunnen verliezen. Daarom hebben we ons op de volgende pagina’s beperkt tot de activiteiten die in de vakantieperiode (tussen mei en september) het meest geliefd zijn.

Medische zorg

De medische zorg in Noorwegen is zonder meer goed te noemen. In afgelegen en zeer dunbevolkte gebieden is het soms lastig om een arts te bereiken of een apotheek te vinden. Indien je de Engelse taal enigszins machtig bent, zal de communicatie met artsen en ziekenhuizen hoogstwaarschijnlijk geen problemen opleveren. Sommige mensen in Noorwegen spreken bovendien redelijk tot goed Duits. Je moet voor het vertrek in elk geval een ziektekostenverzekering voor het buitenland afsluiten. Maar zelfs als je bent verzekerd, is het mogelijk dat je voor bepaalde medische diensten ter plaatse moet bijbetalen. Informeer bij jouw ziekenfonds voor meer informatie.

Kleding

Noorwegen is geen Spanje. Hoewel het in de zomer soms zo’n 30 graden wordt, ligt de temperatuur normaliter tussen de 15 en 25 graden. Daarnaast verschilt het weer per regio sterk, van dag tot dag en zelfs van uur tot uur. Houd daar rekening mee als je de mee te nemen kleding kiest. Als je in de zomer naar Noorwegen reist, moet je naast zomer- en zwemkleding ook regenbestendige kleding inpakken. Let er met name op dat de jassen en broeken zijn gemaakt van luchtdoorlatend materiaal. Mocht je van plan zijn om naar hoger gelegen gebieden te reizen, moet je ook denken aan warme (en luchtdoorlatende) onderkleding. Dat laatste heb je normaal gesproken niet nodig, maar het is beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Bussen en treinen

Ook zonder auto, camper of caravan kun je Noorwegen ontdekken. Zo is het een geliefd vakantieland voor fietsers en motorrijders. Bovendien wordt backpacken door Noorwegen steeds populairder. Voor dit soort reizen kun je met een relatief laag budget al prima uit de voeten, terwijl langere afstanden in het binnenland kunnen worden afgelegd met de bus en de trein.

Campings

Wildkamperen in Noorwegen wordt steeds populairder onder vakantiegangers. Als je een beetje meer comfort wilt of enkele dagen of weken op dezelfde plek wilt doorbrengen, kun je natuurlijk ook terecht op de circa 1000 campings die het land rijk is. Deze campings passen meestal perfect in de omgeving. Daardoor kampeer je ook daar op een natuurlijke en ontspannen manier, en profiteert je tegelijkertijd van voorzieningen zoals sanitair, kookfaciliteiten en een winkel. Verder zijn er in Noorwegen veel campings in de omgeving van grotere plaatsen.

Wetten en regels

De belangrijkste wet die betrekking heeft op kamperen in Noorwegen is het allemansrecht (oftewel ‘allemannsretten’ in het Noors). Dit recht is sinds 1957 verankerd in de Noorse wetgeving en regelt het verblijf in de vrije natuur. Dit betreft dus ook het zogenoemde ‘wildkamperen’. Deze traditionele wet geldt voor heel Noorwegen en bepaalt dat zowel de lokale bevolking als bezoekers buiten campings een tent mogen opzetten. Overnachten in een tent of in de open lucht is op open terrein overal toegestaan, mits je minimaal 150 meter afstand houdt tot het dichtstbijzijnde huis of hutje. Op parkeerplaatsen en akkers mag niet worden gekampeerd of overnacht. Hetzelfde geldt voor ‘gesloten terrein’, tenzij je toestemming hebt van de grondbezitter. Je hebt ook een vergunning nodig als je langer dan twee nachten op dezelfde plek wilt blijven. Dit geldt echter niet voor tenten in bergen of op andere afgelegen locaties.

Honden en katten

Tot een paar jaar geleden was het uitermate ingewikkeld om huisdieren zoals honden en katten mee te nemen naar Noorwegen, maar inmiddels zijn de regels aanzienlijk versoepeld. Toch is het nog altijd nodig om enkele voorbereidingen te treffen als je honden of katten wilt meenemen naar Noorwegen: Het dier moet zijn voorzien van een identificatie- of microchip. Tatoeages worden alleen geaccepteerd als ze goed leesbaar zijn en het dier ze vóór 3 juli 2011 heeft gekregen (na 3 juli 2011 is een microchip verplicht). Het dier moet een identificatiebewijs hebben voordat het wordt ingeënt tegen hondsdolheid. Het identificatienummer moet worden vermeld in alle veterinaire certificaten/paspoorten en alle originele documenten.

Het dier moet volgens de aanbevelingen van de fabrikant van het vaccin (meestal op zijn vroegst als het drie maanden oud is) worden ingeënt tegen hondsdolheid. Het dier mag niet vóór de 21e dag na de vaccinatie worden ingevoerd. De verplichte inenting tegen hondsdolheid geldt ook voor dieren die afkomstig zijn uit landen waar geen hondsdolheid heerst. Honden moeten tegen lintworm (Echinococcus multilocularis) zijn behandeld met een goedgekeurd middel zoals praziquantel of epsiprantel. Deze behandeling moet 120 tot 24 uur voor de reis naar Noorwegen en in het land van herkomst van het dier plaatsvinden. Ook moet de behandeling in het paspoort door een dierenarts worden bevestigd middels een veterinair certificaat. Katten hoeven niet te worden behandeld tegen lintworm, maar moeten wel worden ingeënt tegen hondsdolheid.

Informatie over de naam van de eigenaar, het identiteitskenmerk van het dier, de inenting tegen hondsdolheid en de behandeling tegen lintworm moet zijn vastgelegd in een veterinair certificaat dat door een erkende dierenarts in het land van herkomst is ondertekend of in een door de EU erkend paspoort (geldt voor EU-/EER-landen). Bij het passeren van de grens moeten de vereiste documenten tijdens openingstijden worden voorgelegd aan de douane. Als je afkomstig bent uit de EU of uit Kroatië, IJsland, Zwitserland of Liechtenstein, moeten het dier en de documenten op eigen initiatief worden voorgelegd aan de douane. Dieren die uit andere landen afkomstig zijn, moeten bij het passeren van de grens worden onderzocht door de keuring van voedingsmiddelen belaste autoriteiten. Denk er in dit geval aan dat je de autoriteiten ten minste 48 uur voor aankomst moet informeren over de tijd en de plaats van aankomst.

Deze bepalingen gelden voor de particuliere invoer van maximaal vijf dieren per reis. Als je meer dan vijf dieren wilt meenemen, moet je voldoen aan de voorschriften met betrekking tot commerciële invoer. Belangrijk: houd er ook rekening mee dat honden en katten niet op alle campings zijn toegestaan. Let er bij het wildkamperen bovendien op dat het dier zoveel mogelijk is aangelijnd.

Classificatie

Om eenduidige kwaliteitsnormen te waarborgen, worden de meeste Noorse campings beoordeeld en geclassificeerd volgens een vast systeem. In dit systeem krijgen campings een waardering van één tot vijf sterren. Zelfs campings met één ster moeten voldoen aan een groot aantal eisen. De exacte voorwaarden voor campings vind je hier. Veel campings in Noorwegen hebben een hoog serviceniveau, maar er zijn ook eenvoudige en praktisch ingerichte campings. Jouw persoonlijke voorkeur is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het is wel zo dat de eenvoudige campings vaak de mooiste ligging hebben.

Regio’s

In principe mag je in heel Noorwegen kamperen. De omstandigheden in de diverse regio’s in Noorwegen lopen echter ver uiteen, zowel klimatologisch als geografisch. In gebieden die hoger dan ca. 500 meter liggen, zijn de omstandigheden vaak ongunstig voor kampeerders. Door de rotsachtige ondergrond en de grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen is kamperen hier een hele uitdaging. Wellicht is dit wel waar jij van houdt. De eenvoudigste omstandigheden vind je in laaggelegen gebieden bij de fjorden en de kust. Of je kiest voor het zuiden, westen, midden of noorden van het land, hangt ook af van de tijd die je hebt en in hoeverre je bereidt bent om grotere afstanden af te leggen. Kampeerders die voor de eerste keer naar Noorwegen reizen, kunnen zich in principe het beste beperken tot de zuidelijke delen van het land, ruwweg onder Trondheim.

Seizoenen

Het hoogseizoen voor kampeervakanties duurt in Noorwegen van half mei tot half september. In deze periode zijn ook de meeste campings geopend. Maar in het voorjaar en het najaar is kamperen in Noorwegen eveneens mogelijk. In de zomermaanden zijn de weersomstandigheden wel het meest aangenaam. Bedenk ook dat het seizoen in het zuiden en westen van het land langer duurt dan in het noorden. Terwijl de omstandigheden ten zuiden van de poolcirkel van eind april tot begin oktober vaak uitstekend zijn, is het seizoen in het noorden van Noorwegen doorgaans veel korter. Dit is niet verwonderlijk als u bedenkt dat de afstand tussen Kaap Lindesnes in het zuiden en de Noordkaap bijna 1800 kilometer bedraagt.

Klimaat en weer

Het weer in Noorwegen wordt door veel mensen als zeer aangenaam ervaren, omdat extreem warme of koude temperaturen tijdens de zomermaanden maar zelden voorkomen. In tegenstelling tot andere Scandinavische landen zoals Zweden en Finland staat Noorwegen grotendeels onder directe invloed van de Golfstroom, die in elk geval aan de kust ook in de herfst, winter en lente voor relatief milde weersomstandigheden zorgt. Niet voor niets geldt Noorwegen als het noordelijkste land ter wereld met ijsvrije kustwateren. Natuurlijk is het weer en klimaat in Noorwegen niet te vergelijken met de omstandigheden in het midden en zuiden van Europa. Dat hoeft ook helemaal niet. Wie denkt dat het in het hoge noorden alleen koud, winderig en regenachtig is, vergist zich echter danig. In de zomer kan de temperatuur in het hele land oplopen tot ruim boven de 25°C en kunnen er weken voorbijgaan zonder noemenswaardige neerslag. Wat ook bijzonder aantrekkelijk is: van eind mei tot begin augustus staat de zon in het noorden van Noorwegen – boven de Lofoten – bijna 24 uur lang aan de hemel. Zelfs in het zuiden wordt het in deze periode niet echt donker.

Kamperen in de winter

De echte kampeerliefhebber vindt het niet erg om in de winter kamperen. Het is dan wel aan te raden om een bestemming in het zuiden van het land te kiezen. In de maanden: november, december en januari kan het noorden vanwege de barre weersomstandigheden beter vermeden worden. Kamperen in de winter heeft echter zijn charme en is vooral populair bij lokale kampeerders. Daarom is er ook tijdens de wintermaanden een verrassend groot aantal campings geopend. In de winter onderneem je natuurlijk niet dezelfde activiteiten als in de zomer. Wie van wintersport, ijsvissen of wandelen houdt, zal ook buiten het zomerseizoen genieten van een heerlijke vakantie in Noorwegen.

Spontaan naar Noorwegen gaan is zeker een mogelijkheid, je kunt er gemakkelijk heen met één van de vele veerboten. Mocht je geen auto hebben, dan is het alsnog mogelijk om gemakkelijk van A naar B te gaan. Het openbaarvervoer is erg goed geregeld. Er zijn vele campings waar je kunt verblijven. Zelfs wildkamperen is mogelijk, wel moet je daarvoor rekening houden met de regel- en wetgeving. Een belangrijk punt waar je wel rekening mee moet houden is het weer, dit kan erg snel omslaan. Als je naar Noorwegen gaat is het belangrijk de juiste kleren mee te nemen. Natuurlijk moet je de reis tot in de puntjes uitplannen, want er zijn genoeg activiteiten die je kan inplannen. Deze praktische tips helpen je daar zeker bij.