Ontdek Zuid-Noorwegen met de camper

Samenvatting Artikel

Ontdek Zuid-Noorwegen met de camper feature image 01

Noorwegen is een groot land met vele landschappen en mooie gebieden. Het is voor Noorwegen aantrekkelijk te reizen met de camper want zo verblijf je niet op één plek maar kun je het hele land, met name Zuid-Noorwegen, pas echt ontdekken. Het reizen met de kamper zorgt ervoor dat jij je makkelijk verplaatsd en op verschillende plekken verblijft. Wildkamperen mag in veel landen niet maar in Noorwegen wel dus je zet gemakkelijk je camper neer zetten en geniet van het uitzicht.

Rondreis Zuid-Noorwegen met de camper

Je hoeft niet ver te rijden om een van de mooiste gebieden van Noorwegen te ontdekken. Met de moderne en veilige ferry’s van Fjord Line vaar je comfortabel van Hirtshals naar Stavanger. Tijdens deze tocht geniet je van de prachtige Noorse kust langs de Noordzee en het Skagerrak.

Kleurrijke vissersdorpjes en gezellige stadjes zijn net zo kenmerkend voor Zuid-Noorwegen als de scherenkust met de talrijke eilandjes. Hoogtepunten zijn onder andere de uitstekende rots Preikestolen en het zuidelijkste puntje van Noorwegen, Kap Lindesnes. Daarnaast mag je de oliemetropool Stavanger en Kristiansand zeker niet missen. In de kleine havenstad Langesund ga je weer aan boord van de ferry naar Hirtshals.

Start in Stavanger

Na een comfortabele overtocht legt de Fjord Line-ferry aan in de veelzijdige havenstad Stavanger. Je rijdt de camper van boord en dat is meteen het startschot voor een afwisselde reis langs de zonovergoten Noorse zuidkust.

Verken de stad

Laat Stavanger niet links liggen en trek gerust een dag uit voor een bezoek aan deze mooie stad. Stavanger kreeg stadsrechten in het jaar 1125 en is tegenwoordig een van de grootste steden van het land met ruim 130.000 inwoners. Het hart van de stad is Skagenkaien.

Hier vind je pakhuizen in allerlei kleuren, waar inmiddels allerlei leuke restaurantjes een plek hebben gevonden. Even verderop ligt de domkerk en de oude stad ‘Gamle Stavanger’ met haar witte houten huisjes. Vergeet ook vooral niet een bezoek te brengen aan het leerzame Oliemuseum.

Uitstapje naar Preikestolen

Na de cultuur staat de natuur op het programma en ga je op weg naar de adembenemende rots Preikestolen. De Preikestolen is ruim 600 meter hoog en rijst loodrecht op uit de Lysefjord. Als je bovenop de ‘kansel’ wilt staan, wordt er wel wat gevraagd van jouw conditie. De wandeltocht ernaartoe duurt namelijk zo’n 3 uur. Je wordt beloond met een grandioos uitzicht vanaf het natuurlijke platform op de omgeving en de 42 kilometer lange Lysefjord!

De Noordzeeweg

Met de camper rij je vervolgens door de betrekkelijk vlakke kuststreek Jæren, die wordt gekenmerkt door glooiende duinen en brede stranden. Als je verder rijdt over de prachtige ‘Nordsjøvegen’ kom je langs interessante plaatsen als Egersund en Flekkefjord. Je kunt ook een stukje omrijden naar Farsund, alvorens je aankomt bij Kaap Lindesnes, waar je weer kunt genieten van het schitterende landschap.

Gelukkig is er bij Kaap Lindesnes een grote camperplaats, zodat je in alle rust van de zonsondergang kunt genieten en ’s avonds over de rotsen kunt wandelen. Een geliefd foto-object in deze streek is de rood-witte vuurtoren Lindesnes Fyr. Deze werd in 1655 gebouwd en is daarmee de oudste vuurtoren in Noorwegen. Vanaf Kaap Lindesnes is het exact 2.518 kilometer naar Noordkaap, het noordelijkste punt van Noorwegen.

Mandal en Kristiansand

Voldaan laat je het zuidelijkste puntje van Noorwegen achter je liggen en vertrek je weer in westelijke richting. Neem vooral even de tijd om Mandal te bezoeken. Hier vind je werkelijk oogverblindende witte houten huisjes. Er staan er ruim 600, dus het zal je niet verbazen dat Mandal de bijnaam ‘de witte stad aan zee’ draagt. Als je hier toch bent, ga dan vooral ook naar het Vigeland Museum, dat is gevestigd in het huis waarin de kunstenaars Emmanuel en Gustav Vigeland hun jeugd doorbrachten.

De volgende grote stad is Kristiansand. Je vindt hier nauwelijks houten huizen, maar de stad is daarom niet minder bijzonder. Deze werd namelijk tijdens de regeerperiode van de Deense koning Christian IV in 1641 aangelegd in een rechthoekig stratenpatroon. In het met bloemen versierde centrum staat de machtige domkerk die, net als de dierentuin, het openluchtmuseum ‘Vest Agder Fylkesmuseum’ en het zwemparadijs ‘Badelandet’, een van de belangrijkste attracties van de stad is. Als je van zwemmen houdt, ga dan naar het strandje ‘Sjøsanden’.

Langs de Noorse Rivièra

De kuststreek die je hierna aandoet met de camper, wordt ook wel de ‘Noorse Rivièra’ genoemd. Hier kun je genieten van de meeste zonuren in Noorwegen en heb je toegang tot prachtige baaitjes en mooie campings. Deze beschikken vaak over hun eigen strand, dus maak daar zeker gebruik van.

Ook hier vind je weer diverse mooie steden, zoals bijvoorbeeld Grimstad, met het prachtige oude centrum. De bekendste oud-inwoner van Grimstad is de beroemde Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen. Even verderop bevindt zich de camping ‘Moysand Familiecamping’, een van de beste campings van Noorwegen. Hier kun je mooie wandelingen maken langs de kust of lekker op het strand liggen, voordat je naar Arendal gaat.

Tussen Arendal en Langesund

Tussen Arendal en de havenplaats Langesund rij je over een smalle kustweg langs het Skagerrak. Deze rustige weg vormt de verbinding tussen idyllische vissersdorpjes die er met hun bontgekleurde houten huisjes voor zorgen dat je direct in de vakantiestemming komt en blijft. Intussen kun je genieten van het prachtige uitzicht op de scherenkust met zijn vele bewoonde en onbewoonde eilandjes, en baaien waar je heerlijk kunt zwemmen. Ga lekker picknicken op de rotsen of gooi eens een hengel uit en zorg direct voor het avondeten. Met of zonder vis ga je weer op pad!

Je rijdt telkens korte stukjes want ieder dorp is een bezoek waard. Zo kun je heerlijk slenteren door Tvedestrand en het smalste huis van Noorwegen bezichtigen, ook wel het ‘strijkijzer’ genoemd. In Lyngør vind je vele kleurrijke huizen die het tegen een prachtige blauwe hemel altijd goed doen op foto’s.

Even verderop ligt Risør, een prachtig wit kustplaatsje met een standplaats voor campers. Hier vind je de mooiste en best bewaarde houten huisjes in Europa! Na een bezoek aan dit dorp met zijn mooie haven ben je vast wel weer toe aan wat kleur. In dat geval kom je in Kragerø volledig aan jouw trekken. Gedurende een aantal jaren woonde de beroemde Noorse schilder Edward Munch hier. Hij noemde Kragerø ook wel ‘de parel van alle kustplaatsen’. En daar zul je het zeker mee eens zijn.

Pas op voor weemoed

Het beste wordt altijd tot het laatste bewaard en na een bezoek aan Kragerø kun je alvast uitkijken naar een ontspannen overtocht, want de Langesund is niet ver meer. Als je nog wat tijd over hebt voordat je aan boord gaat, kun je hier nog een leuke wandeling maken of een bezoek brengen aan het museum dat aspecten toont over het leven aan de kust. Niet veel later sta je dan aan dek van de ferry en kijk je uit op de prachtige Noorse kust en terug op een geweldige reis.

Een rondreis met de camper door Zuid-Noorwegen is aantrekkelijk omdat er veel valt te bezichtigen. Je kunt de havenstad Stavanger verkennen. Naast cultuur kun je ook genieten van natuur de Preikestolen is een rots van 600 meter hoog die je zeker moet bezoeken. Met de camper rij je vervolgens door de vlakke kuststreek Jæren, die bekend staat om dee glooiende duinen en brede stranden. Vervolgens kun je de Mandal bezoeken, dit zijn witte houten huisjes. Daarna kom je uit bij de Noorse rivièra hier is veel zon en zijn er prachtige baaien. Tussen Arendal Langesund rij je over een smalle kustweg die de verbinding vormt tussen idyllische vissersdorpjes met bontgekleurde houten huisjes. Kragerø is waar je moet eindigen. Hier kun je wandelingen maken of een bezoek brengen aan het museum voor je de overtocht terug maakt.

Informatie

Beste seizoen: De beste periode is tussen juni en september. In mei is het nog erg rustig. In juli en augustus kun je zwemmen.

Lengte van de rondreis: Inclusief een aantal omwegen is de rondreis ongeveer 500 kilometer lang.

Reisduur: De reis duurt ongeveer 7 dagen. Als je echt rustig aan wilt doen en ook wilt wandelen of andere uitstapjes wilt maken, hou dan rekening met twee weken. De heen- en terugreis zijn hier niet meegerekend.

Camping: Langs de route vind je diverse campings en camperplaatsen (onder andere bij Jørpeland, Egersund, Flekkefjord, Lindesnes, Risør). Als je wil inchecken bij een camping, heb je de kampeerkaart ‘Camping Key Europe’ nodig.