Wildkamperen in Noorwegen

Samenvatting Artikel

Wildkamperen in Noorwegen feature image 01

Wild kamperen – dat klinkt spannend, gevaarlijk of als iets wat verboden is. In de meeste Europese landen is wildkamperen ook verboden, maar in Noorwegen niet. Daar is kamperen buiten de officiële campings om legaal. Het is zelfs een van de populairste kampeervormen in Noorwegen.

Kamperen in de natuur

Bij de wet is dit geregeld met het zogenaamde allemansrecht, waardoor je goedkoop midden in de natuur kampeert – mits jij je natuurlijk aan de regels houdt. Dat houdt in dat je niet langer dan twee nachten op dezelfde plaats verblijft, respectvol met de natuur omgaat, geen afval achterlaat en genoeg afstand houdt tot woonhuizen. Vooral het laatste is in Noorwegen geen enkel probleem: het land is qua oppervlakte iets groter dan Duitsland, maar heeft slechts 4,7 miljoen inwoners. Het is dus geen kunst om een plek te vinden waar je niemand tot last bent. Bij kamperen buiten de officiële campings om moet je er rekening mee houden dat het Noorse allemansrecht strikt genomen alleen geldt voor overnachten in een tent of in de open lucht en niet voor overnachten in een caravan of camper. Het laatste is echter wel toegestaan als je op openbare parkeerplaatsen verblijft en daar niet langer dan één nacht kampeert, typisch “campinggedrag” zoals voortent opbouwen en zonnebedden neerzetten vermijdt en je je verder onopvallend gedraagt.

Wie als wildkampeerder wil genieten van een douche of andere voorzieningen, kan terecht bij tal van Noorse campings. Bij slechte weersomstandigheden is het een optie om een hut te huren voor een of meer nachten.

Lekker dichtbij kamperen

Het leuke van een reis naar Zuid-Noorwegen is dat je direct de relaxte Noorse sfeer proeft. Soms kan je zelfs met een beetje noordenwind de bossen langs de kust al ruiken op de boot. De bossen en de scherenkust van Zuid-Noorwegen vormen ook voor de Noren zelf hun favoriete gebied voor de zomervakantie. Leuk zijn de gezellige vissersplaatsjes langs de kust: ze lijken met hun witte huisjes veel op elkaar, maar hebben toch ieder hun eigen karakter. Zo is het ook met de campings die vaak aan het water gelegen zijn. Tussen Langesund en Kristiansand liggen er vele. Een mooie camping is bijvoorbeeld Moysand Familiecamping in Grimstad. Op deze in een mooie omgeving gelegen camping zijn in het hele hoogseizoen activiteiten voor jong en oud.

Kamperen in de stad

Voor wie meer een grotere stad zoekt is Hamre Familiecamping in Kristansand een mooie plek. Lekker dichtbij een unieke dierentuin met dieren in een natuurlijke omgeving én een verzameling inheemse dieren van het noorden. Een mooie camping daar tussenin is Tingsaker Familiecamping in Lillesand, heerlijk aan het water en dichtbij het gezellige stadje. Behalve deze greep zijn er vergelijkbare leuke campings in Kragerøy, Grimstad en Arendal.

Camping in de bergen

Wil je juist wat meer bergen? Dan is een stukje omhoog rijden de moeite waard naar Neset camping aan de Byglandsfjord. Het is een prachtige plek om Zuid-Noorwegen op z’n best te ervaren. Voor al deze campings geldt dat de natuur om de hoek ligt. Van Langesund richting Oslo liggen diverse campings aan de kust, dit is ook het geval langs de Oslofjord. Kamperen in Zuid-Noorwegen is een vakantie op de grens van bergen en zee. Puur genieten van water en groen.

Als je een keer wilt Wildkamperen dan kan dit in Noorwegen, dit is geregeld in de wet en staat bekend als het allemansrecht. Noorwegen heeft ook veel verschillende soorten landschappen die je kunt bezoeken, zo zijn er vissersplaatjes, kun je de grote steden bezoeken of de bergen in rijden. In Noorwegen zijn er ook genoeg familiecampings waar je heen kunt gaan met activiteiten het hele jaar door voor jong en oud.