Campings in Noorwegen

Samenvatting Artikel

Campings in Noorwegen feature image 01

Wildkamperen in Noorwegen wordt steeds populairder onder vakantiegangers. Als je een beetje meer comfort wilt of enkele dagen of weken op dezelfde plek wilt doorbrengen, kan je natuurlijk ook terecht op de circa 1000 campings die het land rijk is. Deze campings passen meestal perfect in de omgeving. Daardoor kampeert je ook daar op een natuurlijke en ontspannen manier, en profiteert je tegelijkertijd van voorzieningen zoals sanitair, kookfaciliteiten en een winkel.

Campings nabij grotere steden

Verder zijn er veel campings te vinden in de omgeving van grotere steden. Als je sightseeing en shopping wilt combineren met een ontspannend verblijf in de natuur, is dit ook een interessante optie. Houd er rekening mee dat er, vooral in het hoogseizoen, veel vakantiegangers kiezen voor dit soort campings. Maar niet getreurd: ook in de zomermaanden zijn Noorse campings zelden of nooit overvol. Alleen in het uiterste zuiden van het land, met name in juli, komt het voor dat campings zijn volgeboekt. Als je op een bepaalde camping wil verblijven, is het aan te raden om voor vertrek al een staanplaats te reserveren.

Alle soorten en maten

Noorse campings zijn er in alle soorten en maten. Veel campings bestaan slechts uit één of meer gemaaide weilanden zonder stroomvoorzieningen, maar er zijn er ook die qua voorzieningen meer lijken op Nederlandse campings. Vaak is het echter het natuurlijke karakter van veel Noorse campings dat vakantiegangers bijzonder aanspreekt. Er zijn soms maar weinig sanitaire voorzieningen, maar ze zijn meestal wel van goede kwaliteit.

Noorse campings worden vaak als “bijverdienste”, op een zeer onbureaucratische manier gerund, wat betekend dat de receptie niet 24 uur per dag geopend is. Toch is het terrein, ook in zulke gevallen, altijd toegankelijk. Als je bent aangekomen zoek je gewoon een vrije plaats en wacht je tot er iemand komt om geld te innen. In Noorwegen worden de staanplaatsen vaak niet precies ingedeeld, maar let erop dat je in ieder geval drie tot vier meter afstand houdt tot de buren.

Hutten en glamping

Bij zowel de lokale bevolking als toeristen is een huttenvakantie erg populair. Bij veel campings kunnen per dag of per week hutten worden gehuurd – ideaal voor trekkende kampeerders die een regenachtige dag willen overbruggen. Een nieuwe trend die ook in Noorwegen is doorgebroken, is het zogenaamde “glamping”. Glamping, een samenvoeging van de woorden “glamour” en “camping”, staat voor luxe kamperen. Wil je genieten van het buitenleven, maar ben je ook gesteld op luxe? Dan is glamping echt iets voor jouw.

Top 10 mooiste campingspots

Noorwegen zit vol met prachtige plekken om te vertoeven. Hierbij alvast onze Top 10 van campingplaatsen. Bij de keuze was niet altijd de standaard bepalend, maar ook de ligging en mogelijkheden in de omgeving.

Hallingdal Feriepark, Ål (Buskerud)

De 5-sterren camping en gezinspark aan een rivier heeft een aantal moderne bijzonder ontworpen huisjes. En natuurlijk alle ruimte voor andere kampeerders met tent, caravan of camper. Vanuit Hallingdal Feriepark in Ål zit je zó in Gol, Geilo en Hemsedal.

Fagernes Camping, Fagernes (Oppland)

De 4-sterren camping ligt aan de Strandefjord op loopafstand van het gezellige plaatsje Fagernes. Er zijn boten en fietsen te huur en je hebt er heerlijke wandelroutes. Vanuit de camping loop je zo het eigen zandstrand op. Naast de camping ligt het Valdres Folkemuseum. Voor autotochten naar Jotunheimen en Sognefjellet is dit een mooi centraal punt.

Sørlandet Feriesenter, Risør (Aust-Agder)

Kamperen aan de scherenkust met talloze eilandjes is een bijzondere ervaring. De camping met mooie hellende grasvelden is hier en daar begroeid met loof- en naaldbomen. Van hieruit zijn leuke tochtjes te maken naar de andere kustplaatsjes in de omgeving.

Laerdal Ferie og Fritidspark, Lærdalsøyri (Sogn og Fjordane)

Op de goed verzorgde camping met zandstrandje aan de Sognefjord zit je midden in het fjordengebied. Op de camping is een café-restaurant; er zijn veel soorten hytter, bungalows en motelkamers. In de omgeving van de camping is veel te beleven: het plaatsje Lærdalsøyri, de beroemde treinrit van Flåm naar Myrdal, de Jostedalsgletsjer, de staafkerk van Borgund en historische wegen over Fillefjell en de Aurlandsfjell.

Lofthus Camping, Hardangerfjord (Hordaland)

De camping ligt circa één km van het plaatsje Lofthus, midden in het fruitteeltgebied van de Hardanger; in de voorzomer de bloei en in de nazomer de vruchten. Het uitzicht is prachtig over de Hardangerfjord en op de gletsjer Folgefonna. Vanuit de camping zit je snel op de Hardangervidda, het grootse bergplateau van Noord-Europa.

Camping Olden Gytri, Olden (Sogn og Fjordane)

De camping ligt in Oldedalen, één van de mooiste dalen van de Nordfjord. Op de camping zit je midden tussen de hoge bergen, watervallen en gletsjers. De camping is een goed uitgangspunt voor wandelingen en rondtochten in de bergen en naar de Briksdalgletsjer.

Vegset Camping, Snåsa (Nord-Trøndelag)

Mooi aan het water gelegen camping, kleinschalig van opzet. Je voelt je hier al een beetje in Noord-Noorwegen: lekker stil en nog meer ruimte in de omgeving. De natuur is een mooie mix van vriendelijk en ruig: op naar de poolcirkel.

PlusCamp Rustberg, Øyer (Oppland) 

Camping aan de E6, de doorgaande weg naar het noorden. Vanuit hier zit je snel in het Olympische Lillehammer, waar nog steeds de ouderwetse sportieve sfeer heerst. Voor de kinderen is een bezoekje aan Hunderfossen Familiepark ten noorden van Lillehammer mooi te combineren.

Kviltorp Camping, Kviltorp (Møre og Romsdal)

De 3-sterrencamping is prachtig gelegen aan de Moldefjord met aan de overkant de Romsdalsalpene. Deze plek is leuk voor rondtochten in de omgeving, zoals naar Molde, de Atlanterhavvei, het eiland Bud, Geiranger of Trollstigen.

Sølenstua, Engerdal (Hedmark)

In Sølenstua is echt alle ruimte; op de camping omringd met machtige bossen overheerst de rust en de stilte. Alleen snelstromende riviertjes en beekjes verstoren de rust. Kijk niet gek op als elanden of rendieren dichterbij komen dan je gewend bent. Leuke uitstapjes in de omgeving zijn het mijnstadje Røros en het bosbouwmuseum in Elverum.

Het stikt in Noorwegen van de campings waardoor je genoeg keuze hebt. Overvolle campings komen amper vol maar wil je zeker zijn van een plek dan reserveer je deze voor je vertrek. De campings in Noorwegen zijn er in alle soorten en maten van gemaaide weilanden tot luxere campings met extra voorzieningen. Je kiest wat het best bij jou past, twijfel je nog check dan vooral de campings die in dit artikel zijn genoemd.