Reis door het land van de fjorden

Samenvatting Artikel

Reis door het land van de fjorden feature image 01

Noorwegen is erg groot en er valt genoeg te beleven met de verschillende landschappen en de vele natuur verschijnselen. Dit maakt Noorwegen de perfecte plek voor een rondreis. Op deze manier zie je het hele land en ervaar je de verschillende landschapen die Noorwegen te bieden heeft.

De reis door de fjorden

Jouw reis vol belevenissen door het Noorse fjordenlandschap begint in de veelzijdige metropool Stavanger. Hier verlaat je de Fjord Line-ferry en ga je op weg naar het grandioze landschap in het westen van Noorwegen. Op jouw reis kom je langs de enorme Hardangerfjord evenals een aantal kleinere fjorden, waaronder de legendarische Geirangerfjord.

Er zijn uitstapjes te maken naar de gigantische hoogvlakte Hardangervidda, naar het hooggebergte Jotunheimen of naar de gletsjerregio Jostedalsbreen. Op deze prachtige route zie je ook de Jugendstil-stad Ålesund. Het eindpunt van deze afwisselende route is de oude Hanzestad Bergen. Vanaf hier ga je met de boot weer terug naar Noord-Denemarken.

Aankomst in Stavanger

Als je in Stavanger van de boot af rijdt, kun je deze oliemetropool direct bezoeken. Slenter langs kleurrijke pakhuizen, bezoek de domkerk en neem een kijkje in de oude stad met haar witte houten huisjes. Vergeet niet het oliemuseum te bezoeken.

Hierna is het tijd om de natuur in te gaan! Langs de Lysefjord vind je de bekende rots Preikestolen. Deze rots is 600 meter hoog en vormt een natuurlijk uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over de Lysefjord. Na een wandeling van ongeveer drie uur bereikt je dit unieke rotsplateau.

Tijdens het vervolg van je reis kom je langs vele kleine fjorden, waar je mooie campings vindt om te overnachten. Een echte aanrader is de kleine kustplaats Kvinnherad, waar je het renaissancekasteel Baronie Rosendal uit 1665 met de prachtige rozentuin kunt bezoeken. De kleine kustplaats Kvinnherad beschikt ook over een camperplaats.

Gigantische hoogvlakte Hardangervidda

Even verderop ligt de industrieplaats Odda (camperplaats) aan het zuideinde van de lange en smalle Sørfjord. Aan de oostkant van de fjord rij je langs ontelbare fruitboomgaarden en bereik je even later het kleine plaats Eidfjord, waar ook cruiseschepen aanleggen. Vanaf nu rij je weg van de fjord en neem je rijksweg 7 richting de hoogvlakte Hardangervidda. Slechts een paar kilometer verderop kun je jezelf in het bezoekerscentrum laten informeren over het nationale park Hardangervidda. De hoogvlakte beslaat in totaal ongeveer 7.400 vierkante kilometer, waarvan ongeveer 3.430 vierkante kilometer is aangemerkt als nationaal park. Na een stop bij Vøringsfossen, een indrukwekkende waterval van 182 meter hoog, rij je verder naar de trekkershut Krækkjahytta. Vanaf hier kun je wandeltochten maken in het kale berglandschap.

Rij over rijksweg 7 weer terug naar de Eidfjord, een zijarm van de Hardangerfjord, en rij vervolgens in noordelijke richting naar de zomer- en wintersportplaats Voss, en vanaf hier verder naar het kleine havenplaatsje Gudvangen.

Minicruise over de Sognefjord

Vanaf Gudvangen neem je de boot die je met jouw camper in 2,5 uur naar Kaupanger brengt. De overtocht is net een minicruise, want deze voert door de smalle Nærøyfjord, vervolgens door de grotere Aurlandsfjord en uiteindelijk door de enorme Sognefjord.

De Sognefjord is de grootste fjord van Noorwegen en baant zich over ongeveer 200 km een weg landinwaarts. Op het diepste punt is hij bijna 1.308 meter diep. De veerboot legt uiteindelijk aan in Kaupanger. Breng hier een bezoek aan het ‘Sogn Fjordmuseum’ met tentoonstellingen over visserij en zeevaart, en vergeet niet de kleine staafkerk te bezoeken.

Nationaal park Jotunheimen

Over de toeristische route ‘Sognefjellvegen’ rij je nu naar het hooggebergte Jotunheimen. In dit ‘huis van de reuzen’ ligt de berg Galdhøpiggen, met 2.469 meter de hoogste berg van Scandinavië. Bij het berghotel Raubergstulen bevindt zich een camperplaats en vanaf de berghut Juvasshytta kun je een wandeltocht van drie uur maken naar de Galdhøpiggen. De wandeltocht vindt plaats in groepsverband, omdat de route een stukje over een gletsjer voert. Als je geluk hebt, zie je een kudde rendieren.

Na deze indrukwekkende wandeling rij je verder naar het gezellige plaatsje Lom, waar je diverse campings en interessante musea vindt. Via het Ottadal, met zijn vele watervallen, rij je nu richting de kust en de prachtige stad Ålesund.

Ålesund, stad van de Jugendstil

Midden in het centrum van de schilderachtige havenstad Ålesund vind je een camperplaats. Ålesund heeft haar uitstraling te ‘danken’ aan de enorme stadsbrand van 1904 die het hele centrum in de as legde. De huizen werden vervolgens weer opgebouwd in Jugendstil-stijl. Een van de vele attracties in de stad is het Jugendstilcentrum en een uitstapje naar de berg Aksla mag ook niet op het programma ontbreken. Vanuit het centrum kun je talrijke trappen beklimmen naar de top van deze 190 meter hoge berg. Vanaf Ålesund vervolgt je jouw reis naar de beroemde Geirangerfjord.

De legendarische Geirangerfjord

In Hellesylt stap je weer op de boot en vaar je door de smalle Geirangerfjord langs watervallen als de ‘Zeven zusters’ naar het dorpje Geiranger. Hier vind je twee campings en een interessant fjordmuseum. De vele cruiseschepen in de Geirangerfjord zijn het bewijs dat deze fjord wereldwijd bekend en beroemd is.

Het volgende doel is de gletsjerregio Jostedalsbreen. Deze plateaugletsjer is na de gletsjers op IJsland de grootste van Europa. Je kunt eenvoudig een aantal gletsjertongen bezoeken. Zo wandel je bijvoorbeeld in een uur naar de Briksdalsbreen.

Zet jouw reis voort en maak een stop in het stadje Førde, voordat je weer oog in oog staat met de grote Sognefjord. De laatste etappe van je rondreis door het westen van Noorwegen brengt je naar de prachtige Hanzestad Bergen.

Bergen, een stad vol historie

Bergen ligt in de provincie Hordaland en is na Oslo de grootste stad van Noorwegen. De geschiedenis van de stad is nauw verbonden met de ontwikkeling van de Duitse Hanze en Bergen behoorde dan ook tot de belangrijkste Hanzesteden.

De oude pakhuizen op ‘Bryggen’ herinneren nog aan deze belangrijke periode in de geschiedenis van de stad. Bergen heeft zoveel te bieden dat je eigenlijk twee dagen nodig hebt om alles te bekijken. Jammer genoeg is Bergen ook een van de steden met de meeste neerslag in Europa. Dat is natuurlijk geen reden om deze unieke stad links te laten liggen, want ook op een regenachtige dag heeft Bergen voldoende te bieden.

Een ritje met de funiculaire (kabeltrein) naar de 320 meter hoge berg Fløyen mag zeker niet op het programma ontbreken. Het uitzicht over de stad en de omliggende eilanden is ronduit fantastisch. Bergen wordt vaak bezocht door cruiseschepen, dus je ziet er altijd wel één of twee liggen. Een ander hoogtepunt is de vismarkt. Hier vind je verse vis en zeevruchten in overvloed.

’s Avonds keert de rust terug in Bergen en dat is het moment om lekker te genieten van een drankje in een leuk café. De prijs van een biertje is even slikken maar dat mag de pret niet drukken. Wellicht laat je nu even een traan, want vanaf Bergen neem je de ferry weer terug naar Hirtshals in Noord­Jutland.

Als je Noorwegen wilt ontdekken moet je deze rondreis zeker doen. Je bezoekt de verschillende soorten steden, ziet de landschappen waaronder de bergen en de fjorden, en je leert zo meer over de geschiedenis van Noorwegen.

Informatie

Beste seizoen: De beste periode is tussen half juni en half september.

Lengte van de rondreis: De rondreis is ongeveer 1.000 kilometer lang.

Reisduur: Voor deze afwisselende rondreis heb je ruim 14 dagen nodig. De heen- en terugreis zijn hier niet meegerekend.

Camping: Langs de route vind je diverse campings en camperplaatsen (onder andere bij Jørpeland, Vikedal, Rosendal, Raubergstulen, Ålesund, Briksdalsbreen, Bergen). Als je wilt inchecken bij een camping, heb je de kampeerkaart ‘Camping Key Europe’ nodig.