Noren en Nederlanders, een mooie combinatie

Samenvatting Artikel

Noren en Nederlanders een mooie combinatie feature image 01

Noren hebben iets met Nederlanders en andersom. Waar zou het toch door komen dat Noren en Nederlanders elkaar zo goed verstaan? Komt het door het visserijverleden? Of de intensieve handel tussen Noorwegen en Nederland, wij het hout en zij graan en jenever? In dit artikel lees je meer over de combinatie van Noren en Nederlanders.

Trek de schoenen maar uit

Weliswaar kennen we de gebruiken van de Noren wel een beetje, want er zijn ook wel verschillen naast de vele overeenkomsten. Zo is het altijd wel goed om de schoenen uit te doen als je bij Noren op bezoek gaat. In de hal staat een hele reeks schoenen, want schoenen draag je vooral buiten.

Op de koffie, neem er de tijd voor

Noren zijn echte koffiedrinkers. Maar daarbij gaat het niet om de koffie alleen, maar vooral om alles wat verder nog op tafel komt. Koffie drinken is een feestelijk gebeuren met gedekte tafels en vooral veel koek, taart en zoete broodjes. Het is vooral de bedoeling dat de gastheer of -vrouw ziet dat je ervan geniet. Dus één koekje en daarna snel de trommel dicht is er bij de Noren niet bij.

Op de man af

Wij Nederlanders kunnen nogal recht op de man af zijn en klaar staan met onze mening. Dat is iets waar de meeste Noren – en eigenlijk alle Scandinaviërs – moeite mee hebben. Wij kunnen soms maar al te goed laten blijken wat we ervan vinden. Een beetje inhouden is dan ook zeker wel gepast. Maar is eenmaal het ijs gebroken, dan komt er ook vaak wel meer ruimte voor diepgaander contact.

Heya Norge

Noren hebben een open blik naar de wereld, maar houden van hun land en zijn er trots op. Je ziet dat met het gebruik van de vlag. Op feestdagen en zeker dé nationale feestdag 17 mei, wapperen de vlaggen massaal. Maar ook daarbuiten zul je merken dat de liefde voor eigen land groot is. Voor Noren zijn wij graag geziene gasten, want ze zien wel dat wij ook van hun Noorwegen houden.

Ondanks de verschillen kunnen de Noren en Nederlanders goed met elkaar overweg. Zo hebben Noren de gewoonte om thuis schoenen uit te trekken en zijn het echte koffiedrinkers die graag als gastvrij worden beschouwd. Nederlanders zijn erg direct, dit is weer iets wat de Noren niet zijn. Een reden dat wij juist welkome gasten zijn kan komen doordat de Noren zien dat wij genieten van hun land, dit is erg belangrijk aangezien de Noorse bevolking van hun land houdt.