Met de tent in Noorwegen

Samenvatting Artikel

Met de tent in Noorwegen feature image 01

Het overnachten in een tent is – afgezien van het overnachten in de open lucht – de eenvoudigste en meest authentieke kampeervorm. Als je op de fiets, motor, met een kano of te voet reist, kun je met een tent in de bagage zo goed als overal in het land overnachten. Voor buitenmensen bestaat er niets mooiers dan direct aan het water, in het bos of in de bergen te overnachten – en Noorwegen leent zich hier uitstekend voor, zowel op campings als daarbuiten.

Warme uitrusting

Een tent biedt in principe de grootste onafhankelijkheid, maar je bent wel erg afhankelijk van het weer. Dat kan een heerlijk gevoel zijn, maar bij ongunstige weersomstandigheden kan het ook een lelijke streep door de rekening zijn. Als je in een land als Noorwegen wilt gaan kamperen, moet je er daarom zeker van zijn dat de tent en andere uitrusting van goede kwaliteit is. Dat geldt vooral voor de kleding en de slaapzak. Deze moeten ook bestand zijn tegen lage temperaturen en bovendien zijn gemaakt van materialen die snel opdrogen. Verder moeten alle dingen die je meeneemt, waterdicht worden verpakt.

Aangezien het vooral in hoger gelegen gebieden, ook in de zomer, koud kan worden ’s nachts, is het absoluut noodzakelijk om een slaapmatje (isolatiematje) bij je te hebben. Dit biedt ook uitkomst als de tent op een harde ondergrond staat.

Een geschikte plek

Bij kamperen is ook de keuze van een geschikte plek van groot belang, vooral als je “wild”, dus ver van de bewoonde wereld, gaat kamperen. Natuurlijk is het heerlijk om jouw tent aan de oever van een beek op te slaan, het heldere en schone water te drinken en misschien nog een forel te vangen die je ’s middags of ’s avonds kunt eten. Als je gaat kamperen, moet je echter altijd een zekere afstand houden van water omdat de waterstand als gevolg van hevige regenval binnen de kortste tijd enorm kan stijgen. Dat geldt ook als je gaat kamperen bij fjorden, waar eb en vloed is.

Bovendien is het vaak niet makkelijk om een tent op te zetten in de Noorse natuur. Op veel plekken bestaat de bodem uit rotsen en op andere plekken ligt er slechts een dun laagje humus op, waarop alleen mos groeit. Zulke bodems houden vaak – net als een spons – vocht vast. Wie dan een tent bij zich heeft die niet absoluut waterdicht is, heeft een probleem.

Een ding staat vast: met de juiste uitrusting, instelling en gunstige weersomstandigheden wordt kamperen in Noorwegen zonder twijfel een mooie en onvergetelijke ervaring – en dit alles zonder dat je veel geld hoeft uit te geven.