Met de ferry en hond naar Noorwegen

Samenvatting Artikel

Met de ferry en hond naar Noorwegen feature image 01

Met eigen auto en de tijd aan jezelf in vertrouwd gezelschap van jouw hond kun je vrij rondzwerven door Noorwegen. Fjord Line verzorgd verbindingen tussen het Deense Hirtshals en de Noorse zuidkust en heeft een hondvriendelijkbeleid aan boord van de schepen. Lees hier meer over met de ferry en hond naar Noorwegen gaan.

De oversteek

Vanuit het op 950 kilometer van Utrecht gelegen Hirtshals vaart Fjord Line dagelijks naar diverse havens aan de Noorse zuidkust, van waaruit de vakantie in Noorwegen direct kan beginnen. Zo duurt de overtocht naar Kristiansand slechts twee uur en vijftien minuten, en naar het op twee uur rijden van de hoofdstad Oslo gelegen Langesund viereneenhalf uur. In respectievelijk ruime tien tot zestien uur liggen Stavanger en Bergen – de toegangspoorten tot de beroemde Noorse fjorden – onder handbereik. Tijdens de kortere overtocht naar Kristiansand verblijft de hond in het eigen voertuig op het geventileerde autodek. Aangelijnd bezoek aan het buitendek is tijdens gunstige weersomstandigheden toegestaan (passage enkele reis circa €6 / NOK50 per hond).

Op de route naar Langesund, Stavanger en Bergen biedt Fjord Line een beperkt aantal hutten waarin honden zijn toegestaan of desgewenst verblijf hebben in het comfortabele en geluidsarm gelegen hondenhotel, dat voorziet in kennels van diverse afmetingen, vers drinkwater en een uitlaatgebied (passage enkele reis circa €13 / NOK100 per hond).

In Noorwegen

Dankzij het allemansrett – het alom van kracht zijnde recht van overpad – kan je vrijwel ongeremd rondzwerven door de uitgestrekte en gevarieerde Noorse natuur. Maar vergeet voorafgaand daaraan niet de hond aan te melden bij de douane in de haven van aankomst (goods to declare) en rekening te houden met plaatselijke regelgeving. Eenmaal onderweg op de doorgaans rustige wegen mag de hond niet op de voorstoel vertoeven en tijdens de wandeling dienen honden veelal aangelijnd te zijn.

In de gemeentelijke VVV-kantoren kan je informeren naar het lokale reglement. Mag de hond wél los, houdt dan altijd oog voor zijn of haar veiligheid in verband met verkeer, loslopend vee en wild, wildroosters, wildremmers (in het wegdek verzonken schrikdraad), hoogten, ijs en sneeuw, etcetera. Voor een onverhoopt noodzakelijk bezoek aan de dierenarts kan je in Noorwegen in het Engels goed terecht.

Voor vertrek

Gaat jouw hond mee? Houdt dan bij het plannen en voorbereiden van de reis rekening met een aantal zaken. Veel maar niet álle hotels, campings, hutten en restaurants verwelkomen jouw hond. Informeer daarom bijtijds. De Noorse Voedsel- en Warenautoriteit (Mattilsynet) stelt ook een aantal toegangseisen. Zo dient de hond onder meer in het bezit te zijn van een identificatiechip of en een volledig ingevuld Europees dierenpaspoort. Het dierenpaspoort is inclusief gezondheidsverklaring, tijdige inenting tegen rabiës (hondsdolheid) en ontworming, geldig voor de geplande reisduur. Raadpleeg voor details of in geval van twijfel de Mattilsynet, jouw eigen dierenarts en/of het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). Denk ook aan voldoende tekenbescherming, (dieet-)voer en mogelijke medicatie voor de duur van jouw verblijf. Heeft de hond een sterk jachtinstinct of de neiging ‘zelf op stap’ te willen gaan? Denk dan ook aan een uitloopriem en laat hem of haar een naamplaatje met jouw mobiele telefoonnummer dragen. Vermeld op het naamplaatje een Nederlands toegangsnummer, namelijk 0031. Dit is belangrijk, omdat de dichtstbijzijnde dierenarts, waar de chip kan worden uitgelezen, niet altijd dichtbij is.

Het is mogelijk de hond mee te vervoeren met Fjord Line. Wel moeten ze in het eigen voertuig verblijven, bij goede weersomstandigheden mogen ze aangelijnd op het autodek. Fjord Line beschikt ook over enkele hutten waar honden zijn toegestaan of een hondenhotel. In Noorwegen is het belangrijk rekening te houden met lokale regelgeving. Lees dit dus goed door. Voor je de hond meeneemt naar Noorwegen moet je er wel voor zorgen dat de hond voldoet aan de toegangseisen.