Met de caravan in Noorwegen

Samenvatting Artikel

Met de caravan in Noorwegen feature image 01

Reizen met de caravan is in Europa zonder twijfel een van de populairste kampeervormen. Ook voor vakanties naar Noorwegen is de combinatie van auto en caravan het overwegen waard – vooral als je enkele dagen of weken op dezelfde plek wilt doorbrengen. Voordeel: net als bij reizen met de camper ben je behoorlijk onafhankelijk. Je kunt altijd zelf beslissen waar de reis naartoe gaat. Afhankelijk van de omstandigheden kan het een nadeel zijn dat je met een caravan niet zomaar op parkeerplaatsen of andere plekken mag verblijven, wat met een camper wel het geval is. Je bent hierdoor meer gebonden aan campings, maar hier zijn er genoeg van in Noorwegen. Lees hier meer over met de caravan naar Noorwegen gaan.

Voordelen caravan

Hoewel je jezelf er dus bij moet neerleggen dat je met een caravan minder flexibel bent en niet altijd kunt gaan en staan waar je wilt, heeft reizen met de caravan ook veel voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld ergens heen rijden voor een dagtocht, de caravan en de opgebouwde voortent kunnen hierbij gewoon blijven staan op de camping. Hierdoor ben je flexibeler, bespaar je benzine en kun je ook smalle straten en weggetjes inrijden die met een camper vaak onbegaanbaar zijn.

Ervaren bestuurder

Als je door Noorwegen wilt reizen, moet je – met een caravan nog meer dan met een camper – een ervaren bestuurder zijn. Hoewel de wegen in Noorwegen over het algemeen breed genoeg zijn, kan het ook voorkomen dat je plaats moet maken voor tegemoetkomende vrachtwagens, campers en caravans. Dan moet je soms wel 100 meter achteruitrijden om de caravan in een van de uitwijkhavens te kunnen manoeuvreren. Het is dan ook zeker aan te raden om hier vóór jouw reis door Noorwegen mee te oefenen, zodat je niet in een penibele situatie terechtkomt.

Controle caravan

Het is van niet zo groot belang welke uitrusting de caravan heeft waarmee je door Noorwegen reist. Wel is het belangrijk dat je voor vertrek de caravan en de technische accessoires controleert, omdat het duur kan zijn om de caravan ter plaatse te laten repareren. Hier komt nog bij dat veel reserveonderdelen soms moeilijk verkrijgbaar zijn. Al deze dingen gelden natuurlijk ook voor de auto zelf. Voor vakantiegangers die met de caravan door Noorwegen reizen, is ook de gasvoorraad een punt van aandacht. Bij veel Noorse tankstations kunnen de gasflessen die in Nederland worden gebruikt, worden gevuld met behulp van adapters. Deze zijn meestal verkrijgbaar bij het station zelf. Wie liever Noorse gasflessen wil gebruiken, kan ze huren bij bijvoorbeeld het bedrijf AGA.

Reizen met de caravan door Noorwegen heeft zeker zijn voordelen, waaronder onafhankelijkheid. Het is niet mogelijk de caravan te parkeren op een parkeerplaats, maar Noorwegen beschikt over genoeg campings waar je deze kan laten staan. Het kan in Noorwegen voorkomen dat je moet uitwijken voor vrachtwagens of tegemoet komende campers, het wordt aangeraden dit voorafgaand aan de rit te oefenen. Als laatst maar zeker niet onbelangrijk is het belangrijk dat je voor het vertrek de staat van de caravan checkt om verassingen te voorkomen.