Met de camper in Noorwegen

Samenvatting Artikel

Met de camper in Noorwegen feature image 01

Reizen met de camper naar Noorwegen is een geweldige manier om dit prachtige land te verkennen. Met zijn uitgestrekte fjorden, indrukwekkende bergen en pittoreske dorpjes biedt Noorwegen de perfecte omgeving voor een avontuurlijke vakantie. Of je nu op zoek bent naar een rustige plek om te vissen en te wandelen, of juist naar wat meer actie met outdoor activiteiten, Noorwegen heeft voor ieder wat wils. Lees hier meer over reizen door Noorwegen met de camper.

Waarom met de camper?

Op vakantie met de camper – dat betekent vrijheid, spontaniteit en onafhankelijkheid. Dat zijn ook precies de redenen waarom er elk jaar weer veel mensen met de camper naar Noorwegen gaan, waar de omstandigheden voor kamperen op vier wielen ideaal zijn. Rondtoeren met een camper is misschien wel de meest ontspannende manier van reizen. Je kunt jouw gevoel volgen en zo ontdekken waar je graag naartoe wilt gaan.

“De weg is het doel” is het motto van veel vakantiegangers die met de camper naar Noorwegen gaan. Veel vakantiegangers kiezen ervoor om, zonder hectiek en stress, vanuit het zuiden van het land naar het noorden te reizen. Anderen gaan liever met de ferry naar Zuid-Noorwegen om van daaruit naar een bepaald deel in Noorwegen te rijden en daar hun vakantie door te brengen. Als je de voorkeur geeft aan de laatste optie, kun je vaak beter kiezen voor een caravan. Waar je voor kiest, hangt dus af van uw eigen voorkeur en de tijd die je in Noorwegen doorbrengt.

Voordelen camper

Als je met een camper door Noorwegen reist, kun je terecht op parkeerplaatsen, campings en veel andere locaties. Het voordeel hiervan is dat het relatief goedkoop is om ergens te overnachten. Bovendien is de camper een uitkomst bij slecht weer: ook hier kun je het gezellig maken. In en aan campers kun je verder allerlei reisbenodigdheden opbergen en bevestigen – niet alleen kleinere dingen, maar ook dingen die meer ruimte innemen, zoals fietsen, kajaks, kano’s of ski’s. In Noorwegen zijn vaak ook kampeerders te zien die een aanhanger aan hun camper hebben bevestigd voor boten of andere uitrusting.

Soorten en maten

Campers zijn er in alle soorten en maten: van een volkswagenbus die tot een camper is omgebouwd, tot een “eengezinswoning op wielen”. Er is voor ieder wat wils en je kunt altijd wel een voertuig vinden dat aan jouw wensen voldoet. Je moet er echter wel rekening mee houden dat een camper duur is – zelfs als je van plan bent om een gebruikt voertuig aan te schaffen. Je kunt ook kiezen voor goedkopere opties: een camper huren of samen met vrienden of familie een camper aanschaffen. Je zult een camper immers maar enkele dagen per jaar gebruiken. Houd er rekening mee dat je de rest van het jaar ook veel geld kwijt bent aan opslag, onderhoud, belastingen en verzekering. Aan al die punten moet je denken wanneer je van plan bent een camper aan te schaffen.

Eindeloos rondreizen met de camper

Noorwegen is een camperland bij uitstek. En dat blijkt ook wel, want zelfs de Noren die vaak hun huisje aan het water en of in de bergen hebben, trekken er steeds meer op uit met de camper. Elke provincie heeft zo zijn eigen bijzonderheden. En wat natuurlijk ideaal is met een campervakantie: waar je het mooi vindt blijf je het langste hangen. Mooie plekken zijn er in overvloed in heel Noorwegen. Wie Noorwegen met de Fjord Line bezoekt heeft al direct drie mogelijkheden om uit te kiezen: de spannende zuidwestkust bij Stavanger en Bergen, de zuidkust bij Kristiansand of de zuidoostkust nabij Oslo. Drie verschillende mogelijkheden, direct al met heel verschillende landschappen.

Leuke startpunten

Zelfs voor wie niet al te veel kilometers wil maken, zijn al leuke rondtochten te bedenken. Zo kun je bij Stavanger mooi de zuidwesthoek verkennen. Beginnend bij het vlakke Jæren kun je langzaam naar het bergland toerijden. Stavanger zelf is al een boeiend reisdeel op zich. Maar met de camper in jouw bezit wil je natuurlijk verder op verkenning. De nationale toeristische route Ryfylke, een 260 kilometer lange route is een prachtige route om de omgeving te verkennen. Beginnend bij de Lysefjord, rij je van waterniveau zo de bergen in. En als je met Fjord Line één halte verder bij eindpunt Bergen aankomt, rij je vrijwel direct het fjordengebied binnen. Bergen is immers de toegangspoort naar de fjorden. Met de camper rij je vlak langs alle fjordarmen en heb je misschien nog wel de rust om af en toe een wandeling te kunnen maken. Noorwegen is het land om naast jouw ontdekkingsreis ook tot rust te komen. Die twee dingen gaan goed samen met de camper, want je hoeft je geen zorgen te maken over de overnachtingsplek: die heb je tenslotte bij je.

Kristiansand en Langesund

Voor wie aankomt in Kristiansand met de supersnelle Fjord Line-catamaran Fjord Cat zit meteen aan de zuidkust, ook wel de Noorse Riviera genoemd. In het zomerseizoen is dit tevens de snelste verbinding tussen het Europese vasteland en Scandinavië.

Voor wie kiest voor de aankomst in Langesund, een gezellig klein kustplaatsje aan de zuidkust, is de keuze ook niet moeilijk: de hele zuidoostkust zit vol leuke kleine plaatsjes. Leuk om aan de rand van deze plaatsjes de camper neer te zetten en wandelend hier de sfeer te proeven. Ze lijken op elkaar, maar hebben ook een eigen karakter. Voor wie wat meer vaart wil is er de snelweg naar Oslo. Zeker ook leuk om in de rondreis mee te nemen.

Al deze drie startpunten zijn een uitstekende basis om verder Noorwegen in te trekken. Wie flink de tijd heeft zal natuurlijk eerder naar het uiterste noorden trekken om de middernachtzon mee te maken, de poolcirkel over te gaan of misschien wel de Noordkaap te bezoeken. Voor veel camperrijders is dit het ultieme einddoel. Maar voor wie verkennend Noorwegen wil rondreizen tussen hooggebergte en fjorden, is er voor een paar weken ook veel te zien en te doen.  Watervallen, woeste rivieren, prachtige meren en fjorden wisselen elkaar voortdurend af. Heel Noorwegen zit vol met avonturen en uitdagingen.