Kamperen met kids

Samenvatting Artikel

Kamperen met kids feature image 01

Als er één land is waar het om het gezin draait, dan is het Noorwegen wel. Vooral de beleving van de natuur, de bergen en de sportieve uitdagingen is iets voor het hele gezin. Dat doen ze sámen. De kleuter die net kan lopen en opa van 90, ze gaan allemaal mee, want Noorwegen beleef je met elkaar. Er zijn dus veel activiteiten gericht op kinderen.

Er zijn diverse attractieparken in het land, kleinschaliger dan wij misschien gewend zijn, maar daardoor erg leuk. Ook op en nabij campings zijn vaak voorzieningen voor kinderen. Noorwegen kent een groot aantal openluchtmusea. Daar is van alles te beleven voor jong en oud. Boeiend is te zien hoe de Noren woonden en leefden in vroegere tijden. Als het weer wat minder mooi is, zijn dit ideale plekken om naar toe te trekken. Er is vaak ook veel te zien en te leren over de natuur. Daar houden de Noren van, dus dat brengen ze graag over op de kinderen.

Natuurlijke omgeving

Maar eigenlijk is het vooral de natuurlijke omgeving van de camping zelf die al voor voldoende vermaak zorgt. Lekker bosbessenplukken op de hellingen of wilde frambozen verzamelen tijdens jouw wandeling. Neem je emmertje maar mee. Op de campings aan het water is het eindeloos spelen voor kinderen: maak je eigen stroompje en watervallen met zand en stenen. Die zijn hier in overvloed.

De Noorse natuur zit vol uitdagingen voor kinderen en de natuur is overal rondom de camping. Zo kan je vanuit de camping vaak een pad oplopen op zoek naar dieren in de omgeving. Bijvoorbeeld om elanden te speuren. Organiseer maar een avond dat de kinderen tot schemer op mogen blijven om te kijken naar deze reuzen uit het Noorse bos. Wie voor het eerst een eland ziet, krijgt misschien wel een beloning de volgende dag.

Heuvels en Bergen

Een andere uitdaging vormen de heuvels en bergen. Op veel plaatsen zijn er wandelingen naar toppen waarbij je op een kaart al jouw toppen verzamelt. Dat is ook het leuke van veel bergen in Noorwegen: ze zijn door kinderen vaak gemakkelijk te beklimmen en te bewandelen. Een goed voorbeeld van haalbare bergtoppen voor iedereen is de omgeving van Hemsedal. Er zijn zo nog meer plekken waar toppen een mooi dagdoel zijn voor kinderen.

Eigen eilandje

Op diverse campings zijn bootjes te huur; zo roei je met gemak naar een onbewoond eiland. Neem je thermosfles, broodjes en drinken maar mee en blijf net zolang als je wilt op jouw eigen eilandje. De zon gaat toch bijna niet onder. Misschien heb je nog wel tijd om een vuurtje te stoken. Eerst hout verzamelen, kleine droge aanmaakstukjes of wat dennen- en sparrenappels zoeken, en dan de vlam erin. Als je het goed organiseert rooster je jouw eigen eten buiten. Dat kan allemaal in Noorwegen. Het mooie van het Scandinavische allemansrecht is dat je overal terecht kunt, zolang er geen rommel wordt achtergelaten en alles in oude stand wordt teruggebracht.

Noorwegen is een prachtige plek om te bezoeken met jouw familie. Er valt ook genoeg te bleven voor de kinderen en ze kunnen hun ogen uit kijken van de Noorse natuur en cultuur. Dit is een vakantie die je niet wilt uitstellen.