Gasvoorziening – Gasflessen

Samenvatting Artikel

Gasvoorziening – Gasflessen feature image 01

In Noorwegen kan het ook in de zomer behoorlijk afkoelen. Als je het noordelijke deel van het land bezoekt of tijdens het voor- of naseizoen reist, heb je op bepaalde dagen en nachten verwarming nodig. De meeste campings hebben ook geen elektriciteit, je bent dus aangewezen op het gebruiken van gas voor je verwarming, verlichting en om te kunnen koken. In dit artikel lees je wat jij moet weten over gas in Noorwegen en krijg je enkele tips.

Gasflessen

Op koude nachten is het fijn om de verwarming aan te zetten in de caravan, daarnaast koken de meeste kampeerders meestal zelf in de camper of de caravan. Je bent dus op gas aangewezen en daarom is het handig dat je altijd een volle gasfles bij je hebt, zodat jij geen beperkingen ervaart op jouw reis door Noorwegen. Een adapterset is ook erg handig, met een adapterset verbind jij je gasfles met de gasaansluiting om deze te hervullen. De meest voorkomende set is de Campingaz, die compatibel is met alle Noorse gasflessysteem. De set bestaat uit de Campingaz 907 adapter, waarmee je jouw gasfles aan een Noorse gasaansluiting kunt aansluit. Er zijn ook verschillende andere sets verkrijgbaar, waaronder de Primus-adapter en de Gaso-adapter. Al deze sets zijn compatibel met de Noorse gasflessysteem.

Gasvoorzieningen

In Noorwegen zijn er verschillende punten waar kampeerders en vakantiegangers hun gasflessen aanschaffen. Het meest voorkomende verkooppunt is het tankstation, waar je gasflessen koopt met een maximum inhoud van 11 kg. Daarnaast zijn er speciale winkels die gasflessen verkopen die geschikt zijn voor kampeerders, zoals kampeerwinkels of buitensportwinkels. Er worden ook gasflessen verkocht in supermarkten en bouwmarkten, en zijn er verschillende websites waar je gasflessen kan bestellen en laten bezorgen.

Gasflessen omruilen in Noorwegen

Gasflessen worden in Noorwegen omgeruild bij tankstations of speciale winkels die gasflessen verkopen. Sommige tankstations bieden ook een omruil service aan, waarbij je een lege gasfles kan inwisselen voor een volle. Dit is meestal gratis, maar sommige winkels kunnen een kleine vergoeding vragen voor de service. Bij de meeste campings in Noorwegen is er ook een omruil service voor gasflessen. Bezoekers kunnen hun lege gasfles inleveren bij de receptie en krijgen een volle gasfles in ruil. De tarieven verschillen per camping. De meeste campings verkopen alleen gasflessen met een maximum inhoud van 11 kg. Er zijn ook enkele campings die gasflessen met een kleinere inhoud verkopen, zoals 5 kg.

Of het nou is voor de verwarming of om te koken, een glasfles zul je zeker nodig hebben als je kampeert in Noorwegen. Mocht je voor een langere tijd verblijven, is het ook aan te raden om een volle gasfles of een adapterset mee te nemen voor jouw vakantie. Mocht de gasfles opraken dan is deze om te ruilen bij een tankstation of speciale winkel hiervoor.