Eindeloos rondreizen met de camper

Samenvatting Artikel

Eindeloos rondreizen met de camper feature image 01

Noorwegen is een camperland bij uitstek. Dat blijkt ook wel, want zelfs de Noren die vaak hun huisje aan het water en of in de bergen hebben, trekken er steeds meer op uit met de camper. Elke provincie heeft zo zijn eigen bijzonderheden. Wat natuurlijk ideaal is met een campervakantie: waar je het mooi vindt blijf je het langste hangen. Mooie plekken zijn er in overvloed in heel Noorwegen.

Wie Noorwegen met de Fjord Line bezoekt heeft al direct drie mogelijkheden om uit te kiezen: de spannende zuidwestkust bij Stavanger en Bergen, de zuidkust bij Kristiansand of de zuidoostkust nabij Oslo. Drie verschillende mogelijkheden, direct al met heel verschillende landschappen.

Leuke startpunten

Zelfs voor wie niet al te veel kilometers wil maken, zijn al leuke rondtochten te bedenken. Verken de zuidwesthoek bij Stavanger. Beginnend bij het vlakke Jæren rij je langzaam naar het bergland toe. Stavanger zelf is al een boeiend reisdeel op zich. Maar met de camper in jouw bezit wil je natuurlijk verder op verkenning. De nationale toeristische route Ryfylke, een 260 kilometer lange route is een prachtige route om de omgeving te verkennen. Beginnend bij de Lysefjord rij je van waterniveau zo de bergen in.

Als je met Fjord Line één halte verder bij eindpunt Bergen aankomt, rij je vrijwel direct het fjordengebied binnen. Bergen zijn immers de toegangspoort naar de fjorden. Met de camper rij je vlak langs alle fjordarmen en heb je misschien nog wel de rust om af en toe een wandeling te maken. Noorwegen is het land om naast jouw ontdekkingsreis ook tot rust te komen. Die twee dingen gaan goed samen met de camper, want je hoeft je geen zorgen te maken over de overnachtingsplek: die heb je tenslotte bij je.

Kristiansand en Langesund

Voor wie aankomt in Kristiansand met de supersnelle Fjord Line-catamaran Fjord Cat zit je meteen aan de zuidkust, ook wel de Noorse Riviera genoemd. In het zomerseizoen is dit tevens de snelste verbinding tussen het Europese vasteland en Scandinavië.

Voor wie kiest voor de aankomst in Langesund, een gezellig klein kustplaatsje aan de zuidkust, is de keuze ook niet moeilijk: de hele zuidoostkust zit vol leuke kleine plaatsjes. Leuk om aan de rand van deze plaatsjes de camper neer te zetten en wandelend hier de sfeer te proeven. Ze lijken op elkaar, maar hebben ook een eigen karakter. Voor wie wat meer vaart wil is er de snelweg naar Oslo. Zeker ook leuk om in de rondreis mee te nemen.

Al deze drie startpunten zijn een uitstekende basis om verder Noorwegen in te trekken. Wie flink de tijd heeft zal natuurlijk eerder naar het uiterste noorden trekken om de middernachtzon mee te maken, de poolcirkel over te gaan of misschien wel de Noordkaap te bezoeken. Voor veel camperrijders is dit het ultieme einddoel. Maar voor wie verkennend Noorwegen wil rondreizen tussen hooggebergte en fjorden, is er voor een paar weken ook veel te zien en te doen. Watervallen, woeste rivieren, prachtige meren en fjorden wisselen elkaar voortdurend af. Heel Noorwegen zit vol met avonturen en uitdagingen.