Een rondje Oslofjord

Samenvatting Artikel

Een rondje Oslofjord feature image 01

Noorwegen is erg groot en er valt veel te beleven en te bezichtigen. De grote Oslofjord is voor liefhebbers van cultuur, natuur en kamperen een zeer interessante bestemming. Als je geen tijd hebt voor een lange vakantie, dan is dit een uitstekende optie gezien de bereikbaarheid en de korte reisafstand. Op deze reis krijg je veel mee van de cultuur en natuur in een korte periode.

Oslofjord

Het absolute hoogtepunt is de levendige Noorse hoofdstad Oslo, maar ook vele andere plaatsen langs de kust zoals Larvik, Tønsberg, Drøbak, Moss of het historische Fredrikstad zijn zeker de moeite waard. Door de vele baaien en baden valt er te zwemmen in de Oslofjord, en wie wil wandelen, vissen of fietsen, komt ook zeker aan zijn/haar trekken rondom deze grote fjord. Voor overnachtingen in of dichtbij de natuur maak je gebruik van een van de vele campings of camperplaatsen. Na de overtocht vanuit Hirtshals (Denemarken) legt het Fjord Line-schip aan in de kleine haven van Langesund. Welkom in Noorwegen! Nu reis je met de klok mee rondom de grote Oslofjord die ruim 140 kilometer lang is.

Vuurtoren bij Langesund

Midden in het centrum van de mooie havenstad Larvik vind je een standplaats voor campers. Vanaf hier is het slechts enkele minuten lopen naar het scheepvaartmuseum en vlak om de hoek vind je diverse zwemgelegenheden, een mooie boulevard en het gezellige stadscentrum. Maak vanuit Larvik ook een uitstapje naar het leuke badplaatsje Stavern even verderop. Een paar kilometer naar het noorden ligt Sandefjord. In deze historische kustplaats vind je een camperplaats vlakbij het voormalige kuuroord. Over de kustweg 303 reis je vervolgens verder naar Tønsberg.

Tønsberg – de oudste stad van Noorwegen

Er wordt aamgeraden om voor Tønsberg ruim de tijd te nemen, want de stad heeft een groot aantal bezienswaardigheden. Tønsberg werd gesticht in 872 en is daarmee de oudste stad van Noorwegen. Een van de hoogtepunten van deze mooie havenstad is de kasteelberg (Slottsfjellet) met de kasteelruïne ‘Tønsberg festning’. Hier staat ook de uitkijktoren uit 1888. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Niet ver hiervandaan ligt het Vestfold Openluchtmuseum, waar je onder andere een vikingschip kunt bewonderen. Andere trekpleisters zijn het oude centrum en de haven met zijn promenade, bontgekleurde pakhuizen en leuke cafés en restaurants.

Tjøme– promenadeAan het einde van de wereld

Vanuit Tønsberg kun je een uitstapje maken naar het eiland Tjøme. De zuidpunt van dit eiland heeft als bijnaam ‘Verdens Ende’, ofwel het einde van de wereld. Dit deel van het eiland is onderdeel van het nationale park Færder. Geniet hier van de prachtige scherenkust met mooie zwemplaatsen in de buurt van het bezoekerscentrum. Als je op de rotsen zit en naar het oosten kijkt, zie je de vuurtoren Færdens Fyr, die ruim 300 jaar oud is. Goed uitgerust rij je verder naar het noorden richting Oslo. Het plaatsje Åsgårdstrand is de volgende stop langs de kust.

Badplaats Åsgårdstrand

Als je door Åsgårdstrand slentert, voel je waarom de beroemde schilder Edward Munch zich hier op zijn gemak voelde. Je vindt hier mooie witte houten huizen, het huis van Munch, een jachthaven en diverse zwemgelegenheden. Als je wilt zwemmen, moet je zeker even stoppen in Holmestrand, dat even verderop ligt en een idyllisch zandstrand heeft. Verkwikt vervolg je daarna je weg over de E18 richting Oslo. Ga direct naar de camperplaats en neem op zijn minst twee dagen de tijd om de stad te verkennen.

Åsgårdstrand – Munch’s Café

De hoofdstad Oslo is ongetwijfeld een van de mooiste en meest levendige steden in Scandinavië met een groot aantal trekpleisters. In het centrum bezoek je alle bezienswaardigheden zonder problemen te voet of met de fiets.

Een belangrijke attractie is de 9,5 kilometer lange boulevard langs het water. Deze vormt de verbinding tussen diverse bezienswaardigheden zoals het moderne uitgaansgebied Aker Brygge, het stadhuis (Radhuset), de vesting Akershus, het nieuwe operagebouw en de nieuwe wijk Sørenga met het fjordzwembad Sørenga Sjøbad.

In de binnenstad vind je indrukwekkende gebouwen zoals het koninklijk paleis, het parlementsgebouw ‘Storting’, de domkerk en het nationale theater (Nationaltheatret). Vergeet ook niet een wandeling te maken over de prachtige Karl Johans gate. Hier vind je veel cafés, restaurants en winkels.

Uiteraard heeft Oslo een uitgebreid aanbod aan musea. Een van de absolute aanraders is het museumeiland ‘Bygdøy’. Vlak bij elkaar vind je hier het Vikingschipmuseum, het Kon-Tiki Museum, het Fram Museum en het openluchtmuseum ‘Norsk Folkemuseum’. Kunst en cultuur zijn belangrijke elementen van het leven in Oslo. Denk bijvoorbeeld aan het Munch Museum en het schitterende Frognerpark, dat plaats biedt aan ruim 200 beeldhouwwerken van kunstenaar Gustav Vigeland. Daarnaast is een bezoek aan de vernieuwde skischans bij Holmenkollen de moeite waard. In de avond sluit je de dag heerlijk af met een drankje en een hapje in een van de vele restaurants of cafés.

Oslo – havenkwartier Aker Brygge

Als je de Noorse hoofdstad verlaat dan rijdt je verder door de provincie Østfold aan de oostkust van de Oslojord. In het mooie plaatsje Drøbak bezoek je het kleine zeemuseum.

Naast de prachtige zwemgelegenheden, vind je hier ook het postkantoor van de kerstman. Hier laat je al jouw kerstpost achter. Het volgende plaatsje is Son. Hier krijgen mooie houten huizen zich aan een en het nostalgische scheepvaartmuseum stelt schepen tentoon die met liefde zijn gerestaureerd. Via Moss, waar je goed winkelt, rij je verder naar Fredrikstad.

De oude vestingstad Fredrikstad mag je niet overslaan tijdens jouw reis. In deze stervormige vesting voelt het alsof de tijd enkele eeuwen heeft stilgestaan. Fredrikstad was in de zeventiende eeuw de belangrijkste vestingstad van Noorwegen en je vindt hier dan ook nog volop houten huizen in Empire-stijl, bastions, kazernes, winkels en cafés uit die tijd. Halden, de volgende plaats op de route, ligt vlak bij Zweden en beschikt over een mooie en levendige citadel boven de stad.

Vestingstad Fredrikstad

Vanaf de grens is het nog een klein stukje naar de Zweedse havenstad Strömstad. Geniet hier even van een welverdiende pauze aan het Skagerrak. Je vindt hier overigens diverse camperplaatsen en campings, en een levendig centrum, dat vooral erg populair is onder Noorse watersportliefhebbers. Met de Fjord Line-ferry vaar je vervolgens weer over de Oslofjord naar Sandefjord. Vanaf Sandefjord hoef je nog maar een klein stukje te rijden naar het startpunt van jouw reis, Langesund.

Als jij een beperkte tijd hebt in Noorwegen en toch veel wilt zien van een land dan is dit de perfecte reis voor jou. Je krijgt wat mee van de natuur en de cultuur in Noorwegen en reist door verschillende landschappen en dorpen.

Informatie

Beste seizoen: De periode juni tot en met september wordt van harte aanbevolen.

Lengte van de rondreis: De rondreis is ongeveer 350 kilometer lang.

Reisduur: Voor de reis rond de Oslofjord heb je ongeveer zeven dagen nodig, de heen- en terugreis niet meegerekend.

Campings: Langs de route rond de Oslofjord vind je voldoende campings en enkele camperplaatsen (onder andere Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Holmestrand, Oslo, Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Strömstad). Als je wilt inchecken bij een camping, heb je de kampeerkaart ‘Camping Key Europe’ nodig.

Wil jij graag Noorwegen ontdekken? Maar heb je weinig vrije tijd, dan is deze route perfect voor jou. Op deze manier krijg je veel van het land mee, zowel van de natuur als de cultuur in een redelijk korte tijd. Je ziet verschillende steden, reist door de verschillende soorten landschappen en leert meer over Noorwegen.