Dwars door Noorwegen

Samenvatting Artikel

Dwars door Noorwegen feature image 01

Deze afwisselende reis door het mooie Koninkrijk Noorwegen begint bij de Oslofjord en eindigt in de prachtige Hanzestad Bergen. Daartussenin valt er voor de reiziger een hoop te ontdekken van de vele Noorse steden tot de vele natuurlijke bijzonderheden die Noorwegen jou heeft te bieden.

Vertrek vanaf de Oslofjord

De tocht over de Oslofjord voer je langs interessante steden. Het hoogtepunt is hier natuurlijk een bezoek aan de hoofdstad Oslo. Als je het Mjøsameer en het Olympische dorp Lillehammer hebt gepasseerd, reis je door naar de mooie dalen Gudbrandsdal en Ottadal in het hooggebergte Jotunheimen. Later steek je de grote Sognefjord over en reist je door naar Bergen. De Fjord Line-ferry legt aan in het kustplaatsje Langesund en vanaf hier begint jouw mooie rondreis door Noorwegen. Tijdens de reis langs de 140 km lange westoever van de Oslofjord kom je door allerlei leuke plaatsen die zeker een bezoek waard zijn. In sommige van deze steden en dorpen vind je standplaatsen voor campers.

Tussen Larvik en Oslo

Larvik is een leuk stadje. Er is een camperplaats bij het scheepvaartmuseum, er zijn mogelijkheden om te zwemmen en er is een prachtige boulevard. Ga vooral ook langs Tønsberg, de oudste stad van Noorwegen. Ga naar het fort op de heuvel met ruïne en uitzichttoren, maar ook het provinciale museum met vikingschepen, de mooie boulevard langs de haven en het leuke centrum van de stad zijn zeker de moeite waard.

Een echte ‘must’ is overigens een bezoekje aan het eiland Tjøme. Aan de zuidkant bevindt zich namelijk het ‘einde van de wereld’ (Verdens Ende). Deze landtong met kleine onbewoonde eilandjes en rotsachtige kust is onderdeel van het nationale park Færder. Je zwemt hier heerlijk en je komt lekker tot rust. Als je naar het oosten kijkt zie je de vuurtoren Færdens Fyr die al ruim 300 jaar oud is.

Åsgårdstrand is de volgende stop op de route. Hier vind je de mooiste authentieke witte houten huizen. De beroemde Noorse kunstenaar Edward Munch woonde ook in Åsgårdstrand. Zijn huis is te bezoeken en daarna bezoek je het mooie ‘Munchs Café’ om even na te genieten. Als je verder rijdt over de E18, kom je aan in de Noorse hoofdstad Oslo. In en rondom de stad vind je diverse campings en een camperplaats.

Tønsberg – Uitzichttoren met ruïne

Tijd vrijmaken voor Oslo

De metropool Oslo heeft zoveel te bieden dat je eigenlijk twee dagen nodig hebt om alles te bekijken. Het culturele aanbod is al aanzienlijk. Er zijn vele interessante musea als het Vikingschip-museum, het openluchtmuseum ‘Norsk Folkemuseum’ of het Edward Munch-museum, die je eigenlijk allemaal moet hebben gezien.

Kunst vind je ook volop in het Frognerpark, waar allerlei sculpturen van de beeldhouwer Gustav Vigeland een plek hebben gekregen. In het centrum van Oslo staan imposante gebouwen zoals hebt koninklijk paleis, de universiteit, het parlementsgebouw Storting, de vesting Akershus en ook moderne architectuur in de vorm van het havengebied Aker Brygge met het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst. Een ander stukje prachtige architectuur is de nieuwe opera, waarvan het dak is opengesteld voor publiek. Als je nog wat meer beweging wilt, maak dan een wandeling of een fietstocht (9,5 km) langs de boulevard, of breng een bezoek aan de moderne skischans van Holmenkollen.

Oslo – Frognerpark met Vigeland sculpturen

Op naar Lillehammer

Nog vol van alle indrukken van Oslo rij je verder in noordelijke richting. Maak een stop in Eidsvoll en breng een bezoek aan Eidsvollbygningen, de plek waar de Noorse grondwet werd aangenomen in 1814. Verder noordwaarts rij je langs Mjøsa, dat met een lengte van ongeveer 100 km het grootste meer van Noorwegen is. Sinds 1852 vaart daar het historische stoomschip ‘Skibladner’.

In Hamar brengt schaatshal het Vikingschip weer herinneringen boven aan de Olympische Winterspelen van 1994 en een bezoek aan de olympische stad Lillehammer even verderop mag evenmin ontbreken. Natuurlijk is er ook een museum over de Olympische Spelen. Verder vind je in Lillehammer nog een kunstmuseum en twee skischansen die een fantastisch uitzicht over de omgeving bieden.

Mjøsasee – Grootste meer van Noorwegen

Door het Grudbrandsdal en Ottadal

Vanaf Lillehammer rijd je door het 200 kilometer lange Gudbrandsdal, dat vol oude boerderijen staat en veel tradities kent. Voor gezinnen is een uitstapje naar het Hunderfossen-attractiepark of de staafkerk in Ringebu zeker de moeite waard. Als alternatief voor een rit door het dal neem je ’s zomers ook de Peer Gynt-weg (tolweg) door de bergen.

In het plaatsje Otta buigt de route af in westelijke richting naar het Ottadal. Vergeet niet de typisch Noorse staafkerk in Vågåmo te bezichtigen. Overnachten doe je vervolgens in het plaatsje Lom. Naast de twee campings vind je hier ook een bergmuseum en wederom een statige staafkerk. Vanaf Lom verlaat je het Ottadal, waar het overigens zelden regent, en rij je verder over de ‘Sognefjellvegen’.

Ringebu – Staafkerk

Bovenop Jotunheimen

Verlaat de route even voor een uitstapje naar het hooggebergte Jotunheimen. Via een privéweg rij je naar het berghotel Raubergstulen. Hier bevindt zich ook een standplaats voor campers. Bij het hotel geef je jezelf op voor een wandeling met gids naar de berg Galdhøpiggen. Met zijn 2.469 meter is dit de hoogste berg in Scandinavië. De wandeling duurt ongeveer drie uur en is onmiskenbaar een indrukwekkende belevenis.

Via de Sognefjellvegen rij je naar de aanlegplaats in het dorpje Kaupanger, waar je ook nog een staafkerk en een klein scheepvaart- en visserijmuseum bezoekt. Als je toch moet wachten op de veerpont, zijn deze zeker de moeite waard.

Over de Sogneford

De 2,5 uur durende overtocht over de grootste fjord van Noorwegen is bijna een minicruise. Eerst vaar je over de Sognefjord, die zich ruim 200 kilometer lang een weg baant door het westen van Noorwegen. Vervolgens vaar je door de Aurlandsfjord, een kleinere zijarm van de Sognefjord. Het hoogtepunt bevindt zich aan het einde, als je door de smalle Nærøyfjord vaart. In Gudvangen verlaat je het schip en rij je verder naar de Hanzestad Bergen. Tussendoor stop je in het zomer- en wintersportoord Voss, met zijn imposante kerk.

Eindstation Bergen

Het beste wordt altijd tot het einde bewaard en daarom eindigt jouw reis door Noorwegen in een van de mooiste steden van Scandinavië, de Hanzestad Bergen. De op één na grootste stad van Noorwegen valt zeker bij je in de smaak, ook als het regent. Bergen is namelijk een van de meest regenachtige steden in Europa. Als het regent bezoek je een van de vele musea en als het zonnetje schijnt, zijn de oude pakhuizen in de hanzewijk ‘Bryggen’ of de vismarkt op hun mooist.

Om te beginnen moet een ritje met de Fløibanen naar Fløyen op het programma staan. Deze berg torent ruim 320 meter boven de stad uit en het uitzicht op de omgeving is werkelijk schitterend. In de verte zie je vaak enorme cruiseschepen en de schepen die de traditionele Hurtigrute langs de Noorse westkust varen. Over schepen gesproken de Fjord Line-ferry legt aan in Bergen en brengt je weer naar Hirtshals in Denemarken. Vanaf de moderne schepen heb je een prachtig uitzicht op de vele mooie eilanden tussen Bergen en Stavanger: een prachtige afsluiting van uw afwisselende rondreis door Noorwegen.

Bergen – Hanzestad Bryggen

Informatie

Beste seizoen: De beste periode is tussen half juni en half september.

Lengte van de rondreis: De rondreis is ongeveer 800 kilometer lang.

Reisduur: Deze reis voert je dwars door Noorwegen. Je hebt hier ongeveer twee weken voor nodig.

Campings

Langs de route van Langesund naar Bergen vind je eigenlijk overal campings en camperplaatsen (onder andere Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Holmestrand, Oslo, Hamar, Raubergstulen, Bergen). Als je wilt inchecken bij een camping, heb je de kampeerkaart ‘Camping Key Europe’ nodig.

Met deze reis dwars door Noorwegen zie je zo veel mogelijk van het prachtige land. Je komt langs velen steden en dorpen, ziet de verschillende landschappen die Noorwegen heeft, je ervaart de natuurlijk verschijnselen zoals fjorden en meer. Deze avontuurlijke reis eindigt in Bergen waar je musea’s of de pakhuizen bezoekt, hierna stap jij weer op de veerboot van Fjordline en is jou reis afgelopen.