Algemene informatie over Noorwegen

Samenvatting Artikel

Algemeen feature image 01

Noorwegen is een Scandinavisch land gelegen in het noorden van Europa, grenzend aan Zweden, Finland en Rusland. Het land heeft een bevolking van ongeveer 5,4 miljoen mensen en een oppervlakte van meer dan 385.000 vierkante kilometer. Noorwegen staat bekend om zijn adembenemende fjorden, indrukwekkende berglandschappen en uitgestrekte bossen. Lees hier meer over de algemene informatie over Noorwegen.

Noorwegen – Koninkrijk in het hoge noorden

Noorwegen, een land van natuurlijke schoonheden, rust en ruimte in het hoge noorden. Met slechts vijf miljoen inwoners op een oppervlakte van bijna tien keer Nederland, is het het op één na dunst bevolkte land van Europa. Dit is dan ook een land om te genieten van de rust en de ruimte. En natuurlijk van die unieke natuurschoon, met bossen, fjorden, hooglanden, gletsjers en rivieren. Als je weer eens mensen wilt zien, een avondje wilt stappen, of een museum wilt bezoeken, dan zijn er met de hoofdstad Oslo en steden als onder meer Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø en Kristiansand volop mogelijkheden.

Geografisch

Bergketens, plateaus en diepe fjorden karakteriseren de geografie van het land. Slechts ongeveer drie procent van het land is bebouwbaar. Noorwegen is een prachtig land, kenmerkend door haar fjorden. De Sognefjord is met ongeveer 204 kilometer, de langste fjord van Europa, en met tot 1308 meter diep eveneens de diepste fjord ter wereld. De lengte van de Noorse kust-lijn, waaronder de fjorden, baaien en eilanden, is ongeveer 57.000 kilometer.

Feiten over Noorwegen

  • Officiële benaming: Koninkrijk Noorwegen
  • Regeringsstelsel: Een constitutionele monarchie en parlementaire democratie
  • Regeringsleider: Eerste minister Erna Solberg
  • Oppervlakte: 385.155 vierkante kilometers
  • Bevolking: 5 156 451 inwoners (per 1 oktober 2014)
  • Hoofdstad: Oslo
  • Talen: Noors en Sami
  • Munteenheid: Noorse kroon (NOK)
  • Tijdgrens: Greenwich Mean Time (GMT) + 1 uur
  • Nationale Feestdag: 17 mei

Weer en klimaat

Het weer in Noorwegen wordt door veel mensen als zeer aangenaam ervaren, omdat extreem warme of koude temperaturen tijdens de zomermaanden maar zelden voorkomen. In tegenstelling tot andere Scandinavische landen zoals Zweden en Finland staat Noorwegen grotendeels onder directe invloed van de Golfstroom, dit zorgt ervoor dat de temperaturen minder schommelen. In de winter en lente zorgt dit voor relatief milde weersomstandigheden. Niet voor niets is Noorwegen het noordelijkste land ter wereld met ijsvrije kustwateren.

Natuurlijk is het weer en klimaat in Noorwegen niet te vergelijken met de omstandigheden in het midden en zuiden van Europa. Dat hoeft ook helemaal niet. Wie denkt dat het in het hoge noorden alleen koud, winderig en regenachtig is, vergist zich echter. In de zomer kan de temperatuur in het hele land oplopen tot ruim boven de 25°C en kunnen er weken voorbijgaan zonder noemenswaardige neerslag. En wat bijzonder aantrekkelijk is: van eind mei tot begin augustus staat de zon in het noorden van Noorwegen – boven de Lofoten – bijna 24 uur lang aan de hemel. Zelfs in het zuiden wordt het in deze periode niet echt donker.

Noorwegen is een land met vele natuurlijke bezienswaardigheden bossen, fjorden, hooglanden, gletsjers en rivieren. Noorwegen is hierdoor ook dunbevolkt, want een groot gedeelte bestaat uit de natuur. Als je rust wilt en een mooi uitzicht zit je goed in Noorwegen. Wil je graag onder de mensen zijn dan moet je in de grote steden zijn van Noorwegen zoals Oslo en Bergen. Het weer in Noorwegen is erg aangenaam, Noorwegen staat onder directe invloed van de golfstroom, hierdoor komen er geen extreme temperaturen voor. Dus als je denkt dat het alleen koud is in Noorwegen dan vergis jij je, want de temperaturen lopen in de zomer op tot boven de 25°C. Noorwegen heeft vele landschappen, natuurlijke bezienswaardigheden en activiteiten, het is een perfecte vakantie bestemming.