Veel mensen brengen hun vakantie graag in Noorwegen door, omdat ze zich dan verbonden voelen met de natuur. Juist daarom is kamperen in Noorwegen zo populair. Reizen naar Noorwegen is ook fijn om te genieten van de ontspanning en de rust. Als je echter iets meer wilt beleven, heeft het hoge noorden een groot aantal aantrekkelijke recreatieve activiteiten te bieden. Er is zelfs zoveel te doen dat je wel eens het overzicht zou kunnen verliezen. In dit artikel lees je over alle mogelijke activiteiten die er zijn in Noorwegen.
De Noorse wateren
Noorwegen is rijk aan water. Het hele land is doorkruist door beken en rivieren, daarbij komen ontelbare meren alsook de kust, die een totaal lengte heeft van 2 keer de omtrek van de aarde. In al deze wateren wemelt het van het leven. Deze rijkdom is uniek in Europa. En het is ook de reden dat Noorwegen bij vissers zo geliefd is. Er is in Noord-Europa bijna geen vissoort die zich niet in Noorwegen thuis voelt. Alleen al in de officiële lijst van de Noorse vis records zijn ongeveer 180 zoet- en zoutwater vissoorten opgenomen. Enkele hiervan zijn relatief zeldzaam, anderen komen weer ruimschoots in de wateren van het land voor. De laatsten zijn voor vissers bijzonder interessant.
Zwemmen in Noorwegen is een bijzondere ervaring. De talrijke binnenwateren zijn in de zomer ideaal voor een verfrissende duik. Het water bereikt op veel plaatsen temperaturen van meer dan 20°C. Ook aan de kust en in de fjorden kun je vaak uitstekend zwemmen, vooral in het zuidelijke deel van het land. De watertemperatuur stijgt hier in de zomer tot ongeveer 18 tot 22°C en de kwaliteit is zo goed als overal uitstekend. Hoewel de Noorse kust vooral wordt gekenmerkt door rotsachtige kusten, zijn er ook talrijke zandstranden. Heel bekend en toch niet al te druk zijn de stranden rond Farsund (zuid-Noorwegen) en Lommesanden, Havikstrand, Naudskjern, Kvitjøodden en Hummersteinen. Verder naar het noorden, in de richting van Stavanger, vind je veel zandstranden langs de kust. Heerlijk wandelen, zwemmen en ontspannen is hier ideaal.
Klimmen in Noorwegen
Bergbeklimmen is in Noorwegen vrijwel overal en in elk seizoen mogelijk. In de regio Oppland vindt men de hoogste Noorse bergen, zoals de 2469 meter hoge Galdhøpiggen en de 2464 meter hoge Glittertind. Daarnaast zijn er nog zo’n 190 bergen die hoger zijn dan 2000 meter. Bijzonder spectaculair zijn de rotsformaties van Trollveggen (Romsdal) en Kjerag (Lysefjord). Naast de vele uitdagende terreinen die alleen worden aanbevolen voor ervaren bergbeklimmers, zijn er ook plekken die geschikt zijn voor beginners. In veel regio’s zijn er bovendien klimcursussen te volgen, terwijl ervaren klimmers voor hun tochten gebruik maken van gidsen die de omgeving goed kennen.
In een land met zoveel water als Noorwegen is roeien, kanoën en zeilen vrijwel overal mogelijk. Veel kampeerders nemen daarom hun eigen boot, kano, kajak of surfplank mee. Een nadeel is wel dat zo’n vaartuig tijdens het transport veel plaats in beslag neemt. Gelukkig is op veel plaatsen in Noorwegen de mogelijkheid om per uur, per dag of per week een boot of een ander vaartuig te huren. Zo heb je alle vrijheid en is het nemen van spontane boottochten mogelijk.
Het is een hele belevenis om Noorwegen vanaf het water te verkennen. Als je hiervoor de tijd hebt moet je dit zeker doen. Om te voorkomen dat de pret wordt bedorven, dien je jezelf wel te houden aan een aantal veiligheidsmaatregelen – vooral als je naar de zee of een fjord wilt varen.
De Noorse keuken
Lekker eten en drinken zijn in Noorwegen zeer belangrijk. Elke regio heeft zijn eigen lokale specialiteiten. Zo zijn er talloze visgerechten – bereid met onder meer zalm en kabeljauw – heerlijke kazen, chocolade, wafels, aquavit en nog veel meer. Hier vind je een kort overzicht van de bekendste gerechten en andere lekkernijen. De meeste lokale specialiteiten zijn gemaakt van ingrediënten die ook uit de regio afkomstig zijn. Daar staat de Noorse keuken om bekend en steeds meer hotels en restaurants hechten waarde aan lokale tradities en recepten. ’S avonds genieten van een drankje is mogelijk in een café of bar en soms is er ook livemuziek.
Extreme sporten
Deze sporten zijn alleen geschikt voor echte durfals. Liefhebbers van deze luchtsporten of mensen die het gewoon een keer willen proberen, hiervoor zijn volop mogelijkheden in Noorwegen. De plaats Bømoen bij Voss (Noorse fjorden) geldt in Noorwegen als het centrum van deze extreme sporten. Beginners wennen aan de spanning met begeleide duosprongen aan een parachute, een paragliding-vlucht of een van de beginnerscursussen. Gevorderde parachutespringers kiezen uit de vele clubs die het land rijk is. Basejumpen vergt erg veel moed, het is namelijk niet zo dat je uit een vliegtuig springt om vervolgens op relatief veilige hoogte een parachute te openen. Nee, basejumpers trekken een zogenaamde wingsuit aan en springen vanaf de hoge Noorse kliffen zo het dal in. Ze vallen daarbij niet verticaal, maar door het pak vooral diagonaal. Bovendien wordt de parachute pas vlak voor de landing geopend. De centra voor basejumpen in Noorwegen bevinden zich in Voss (Hordaland), Kjerag/Lysefjord (Rogaland) en Andalsnes (Møre og Romsdal). In deze plaats wordt sinds 2008 ook jaarlijks de ‘World Base Race’ gehouden, een soort wereldkampioenschap voor basejumpers.
Jagen in de natuur
Jagen in de uitgestrekte natuur is net als vissen een veel beoefende en populaire hobby in Noorwegen. Er wordt vooral gejaagd op konijnen, vederwild, herten, elanden en rendieren. Om te mogen jagen, moet echter wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Ook als je jouw eigen jachtgeweer wilt meenemen naar Noorwegen, dien je enkele belangrijke zaken in acht te nemen. In Noorwegen is een jachtvergunning verplicht. Toeristen hoeven het Noorse jachtexamen niet af te leggen, maar moeten wel een jachtvergunning uit het land van herkomst kunnen laten zien. Bovendien moet worden betaald voor een licentie die het hele jachtseizoen (van 1 april tot en met 31 maart) geldig is. Deze licentievergoeding is ook online te betalen. De minimumleeftijd voor jacht op klein wild is 16 jaar en voor de jacht op groot wild 18 jaar. Indien aan al deze voorwaarden is voldaan, heb je ook nog een jachtvergunning van de grondeigenaar nodig.
Plukken in de Natuur
Het plukken heeft een lange traditie in Noorwegen en is populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Door het allemansrecht mag iedereen op open terrein voor eigen gebruik paddenstoelen en bessen plukken. Voorwaarde is wel dat men respect voor de natuur heeft. Bessen en paddenstoelen worden in heel Noorwegen geplukt. De beste tijd hiervoor loopt van eind augustus tot ver in september. Paddenstoelen verzamelaars moeten over enige ervaring beschikken en met behulp van een boek controleren of ze geen giftige paddenstoelen meenemen. De populairste soorten zijn onder meer eekhoorntjesbrood, cantharellen en oranje berkeboleten. Bij het verzamelen van bessen loop je veel minder risico dat je op giftige soorten stuit. Bijzonder lekker zijn bosbessen, veenbessen, wilde aardbeien en bergbraambessen. Deze laatste soort vind je vooral in moerassige gebieden, terwijl de andere soorten vaak te vinden zijn op plekken waar ook heide groeit.
Fietsen in Noorwegen
Fietsen doe je in Noorwegen op allerlei manieren. De Noorse wegen zijn geschikt voor veilige en ontspannen fietstochten, zodat je het land van dichtbij leert kennen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel liefhebbers van Noorwegen bij voorkeur met de fiets reizen en de nachten doorbrengen in hutten of tenten. Wie op deze manier wil reizen moet wel over een redelijke conditie beschikken, want er moet in Noorwegen veel bergop worden gefietst. Het recreatieve fietsen is in Noorwegen inmiddels zo populair dat het programma ‘Cyclists Welcome’ in het leven is geroepen. Ondernemingen met het keurmerk van Cyclists Welcome verplichten zich ertoe om fietsers uitstekend van dienst te zijn. Ze voorzien hun gasten van belangrijke informatie over fietsroutes, bezienswaardigheden en het openbaar vervoer, maar bieden bijvoorbeeld ook hoogwaardige accommodaties en maaltijden, parkeerplaatsen en wasmogelijkheden.
Ook de liefhebbers van mountainbiken komen aan hun trekken in Noorwegen, waar de omstandigheden voor deze fietssport ideaal zijn. Het voordeel ten opzichte van ‘normaal’ fietsen is dat je niet bent gebonden aan de verharde weg. Eventueel is mountainbiken te combineren met een kampeervakantie, zodat je afgelegen gebieden verkent die anders alleen te voet bereikbaar zijn. Het is dus een mix van wandelen en fietsen. Of je nu gaat fietsen of mountainbiken en of je nu een korte of lange toer maakt: het is hoe dan ook belangrijk dat je beschikt over een deugdelijke fiets, warme en waterdichte kleding en essentiële uitrusting zoals een helm, reparatieset, fietsverlichting, zonnebrandcrème en voedsel.
Wandelen in Noorwegen
Wandelen is een van de beste manieren om de fascinerende natuur van Noorwegen van dichtbij en met alle zintuigen te beleven. In het hele land zijn er aangewezen, geordende en gemarkeerde wandelroutes, die door de bergen en bossen of langs de kust en de fjorden lopen. De officiële wandelroutes in Noorwegen zijn in vier moeilijkheidsgraden ingedeeld. Op basis van jouw eigen voorkeur en afhankelijk van jouw conditie kies je tussen gemakkelijke, middelzware en zwaardere routes. Wat de duur van de wandelroutes betreft is er van alles mogelijk. Of je nu op zoek bent naar korte trips, een dagtocht of meerdaagse wandelingen met tent, slaapzak en kookstel bij de planning laat je jouw creativiteit de vrije loop. Uiteraard zijn wandelroutes ook zelfstandig te plannen. Dan is het heel belangrijk dat je gedetailleerde kaarten, een kompas en een gps bij je hebt, want in het weidse Noorse landschap zou je anders zeker kunnen verdwalen. Wie de voorkeur geeft aan uitgestippelde wandelroutes, met bijvoorbeeld natuurlijke attracties, zoals: bergtoppen, uitzichtpunten of watervallen, kan hiervoor in Noorwegen goed terecht.
Vooral voor wandelfanaten die geïnteresseerd zijn in meerdaagse en individuele wandeltochten, is een lidmaatschap van de Noorse wandelvereniging DNT aantrekkelijk. Interessant: De DNT beheert in het hele land 450 wandelhutten en berghotels, die voor leden met een standaard sleutel toegankelijk zijn en voorzien zijn van brandhout, keukengerei, proviand en beddengoed. Deze kunnen tegen een sterk gereduceerde prijs gebruikt worden. De vereniging zet bovendien regelmatig de populairste zomer- en winterroutes uit en voorziet haar leden van uitgebreide informatie. Wie in Noorwegen wil gaan wandelen, doet er goed aan om zich altijd over het actuele en komende weer te informeren. Vooral bij meerdaagse wandelingen en routes door onherbergzaam gebied moet je risico’s vermijden zeker wanneer je van plan bent om in een tent te gaan overnachten. Met name wanneer je wandelen met kamperen combineert is het raadzaam om over geschikte kleding en een goede uitrusting te beschikken.
Water activiteiten in Noorwegen
Raften en kajakken zijn geweldige manieren om het wilde water van de talrijke Noorse bergrivieren van heel dichtbij mee te maken. Bij het raften nemen meerdere deelnemers aan de expeditie plaats in een rubberboot. Ze worden uitgerust met een helm, zwemvest, peddels en een waterdichte overall, en vervolgens gaat het stroomafwaarts. Het is niet alleen ontzettend leuk, maar door de stroomversnellingen komt het ook op teamwerk aan. Raften met het hele gezin is mogelijk om op kalmer stromend water te beoefenen. Meestal worden raft expedities in Noorwegen begeleid door gidsen die voortdurend op de veiligheid en het welzijn van hun gasten letten. Wildwaterkajakken is meer iets voor professionals die over de nodige ervaring beschikken. Wie op eigen houtje over een van de vele snelstromende rivieren in Noorwegen wil varen, moet zich vooraf goed laten informeren over de routes om gevaarlijke stroomversnellingen en watervallen te vermijden.
Duiken behoort tot de meest opwindende en fascinerende avonturen die je in Noorwegen beleefd. Uiteraard zijn de watertemperaturen ook in de zomer niet te vergelijken met tropische wateren. Door de Golfstroom is het water in de Noorse kustgebieden echter warmer dan vaak wordt aangenomen. Bovendien meet de onderwaterwereld in Noorwegen zich met meer exotische locaties. Veel duikers vinden zelfs dat deze hier nog spannender en veelzijdiger is. In veel gebieden vind je dichte kelpwouden, enorme koraalriffen, wrakken en indrukwekkende rotswanden. Bovendien krioelt het vrijwel overal in het kristalheldere water van de waterorganismen. Elke duik is een nieuwe gelegenheid om allerlei vissoorten, kreeften, hommers en koningskrabben te observeren. Wie echt voor spektakel gaat, kan in Noord-Noorwegen zelfs duiken met orka’s. De duikmogelijkheden in Noorwegen zijn vrijwel onbeperkt, of je nu alleen met snorkel en duikbril, of met een professionele uitrusting de onderwaterwereld verkent.
Populaire activiteiten
Paardrijden is een populair tijdverdrijf in Noorwegen, omdat de ongerepte natuur zich uitstekend leent voor ontspannen en rustgevende paardrijtochten. Op de rug van typisch Noorse paardenrassen zoals het nordlandpaard, het Dølepaard of het fjordenpaard voel je je echt één met de natuur. Ervaring als ruiter is meestal niet nodig, omdat de georganiseerde paardrijtochten doorgaans worden begeleid door gidsen. Bovendien zijn de dieren zeer zachtaardig. Behalve ritten van een paar uur of een dag, zijn er op veel plaatsen ook meerdaagse tochten. Deze langere tochten moeten zo vroeg mogelijk voor je vertrek naar Noorwegen worden gereserveerd. Voor de kortere ritten is dit meestal niet nodig. Informatie hierover krijg je vooral bij de lokale VVV-kantoren, die vervolgens een passende tocht voor je regelen.
Winkelen in Noorwegen is erg populair bij toeristen en er is een groot aanbod aan typisch Noorse producten. De prijzen zijn wel wat hoger dan in andere Europese landen, maar dat weerhoudt de meeste bezoekers er niet van om inkopen te doen in Noorse winkels. De belangrijkste oorzaak van de wat hogere prijzen in Noorwegen is het btw-tarief. Dit bedraagt 25% voor normale producten en 15% voor levensmiddelen. Vakantiegangers die niet in Noorwegen, Zweden, Denemarken of Finland wonen, kunnen deze btw echter terugkrijgen. Dit zogenaamde ‘taxfree winkelen’ is mogelijk in meer dan vierduizend Noorse winkels, die doorgaans te herkennen zijn aan het tax free logo. Voor producten die hier worden gekocht en binnen een maand worden geëxporteerd, kan de betaalde btw bij speciale terugbetalingspunten worden teruggevraagd. Je vindt deze punten op luchthavens, bij grensovergangen, op veerboten en op cruiseschepen. Gekochte producten moeten echter minstens 315 Noorse kronen (normale producten) of 290 Noorse kronen (levensmiddelen) kosten om in aanmerking te komen voor de btw-teruggave.
Winteractiviteiten
Net als in andere landen met veel bergen en sneeuwrijke winters zijn skiën en andere wintersporten erg populair in Noorwegen. Niet voor niets is Noorwegen een van ’s werelds grootste wintersportlanden op het gebied van langlaufen, triatlon, skiën en snowboarden. Noorse sporters gooien dan ook vaak hoge ogen tijdens internationale wedstrijden. Wintersport is in Noorwegen veel meer dan een trendy sport; het is zelfs een van de belangrijkste tradities van het land. In het hele land zijn de omstandigheden voor wintersport ideaal. Overal vind je ski- en langlaufpistes, er zijn uitstekende skiliften en de skiverhuurbedrijven zijn van een hoge standaard. Het mooiste is nog dat de wintersportgebieden niet erg druk zijn.
Het seizoen begint meestal in november (in Noord-Noorwegen al eind oktober) en duurt tot in mei. Daarmee valt het einde van het wintersportseizoen samen met het begin van het kampeerseizoen. Wie ook in de zomer wil genieten van sneeuw, is in Noorwegen aan het juiste adres. In verschillende gletsjergebieden in Noorwegen skie je het hele jaar door, bijvoorbeeld op de gletsjers Jostedalsbreen, Juvbreen en Folgefonna. Vanaf deze pistes heb je een prachtig uitzicht over de omliggende fjorden en het berglandschap.
Dit zijn een aantal van de vele activiteiten die er te doen zijn in Noorwegen, die het proberen waard zijn. Deze activiteiten verschillen erg. Bij de wateractiviteiten heb je keuze uit duiken, raften en meer. In Noorwegen is klimmen ook een leuke activiteit, of je nou een beginner bent of ervaren, voor beide is er wat. Als je een wat rustigere activiteit wilt is wandelen of fietsen door het Noorse landschap wat voor jouw. Extremere activiteiten heb je ook genoeg in Noorwegen, er is keuze zat het is nu aan jou om te kiezen wat bij jou past.